RAĐA SE MANJE DJECE

S rastom pandemije natalitet u SAD-u pao na najnižu razinu u četiri desetljeća

Stručnjaci su predvidjeli da će razlozi povezani s pandemijom, primjerice anksioznost, utjecati na stopu rađanja
Ilustracija
 -/Panthermedia/Profimedia

Amerikanci su u protekloj godini imali najniži natalitet u nešto više od četiri desetljeća, u čemu su nalik Europi, piše agencija Reuters, navodeći ocjene stručnjaka da su razlozi za to povezani s pandemijom covida-19.

Natalitet je u Sjedinjenim Državama pao za 4 posto u 2020. godini kada je rođeno 3,6 milijuna djece. Riječ je o padu šestu godinu zaredom, a razina je najniža od 1979., pokazuju podaci Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Nacionalnog zavoda za zdravstvenu statistiku.

CDC ne smatra da je pandemija jedini razlog pada nataliteta, no stručnjaci su predvidjeli da će razlozi povezani s pandemijom, primjerice anksioznost, utjecati na stopu rađanja.

Općenito, fertilitet pada u SAD-u jer žene sve kasnije stupaju u brak i odgađaju majčinstvo, a što je posebno bio trend u godinama gospodarske recesije.

U prosincu 2020. Institut Brookings predvidio je da će se u 2021. roditi 300.000 manje djece u SAD-u. Mnoge europske države također bilježe pad rođenja djece i demografi predviđaju takav trend i ove godine diljem kontinenta. Na primjer, natalitet u Italiji u prosincu - devet mjeseci nakon što je ta zemlja ušla u prvi lockdown u Europi - pao je za 22 posto, pokazuju podaci.

Velike korporacije koje proizvode dječju hranu, kao što su Reckitt, Nestle i Danone, bilježe pad prodaje hrane za dojenčad, djelomice i zbog pada nataliteta. CDC navodi da je fertilitet u SAD-u, a mjeri se brojem rođene djece na 1000 žena u dobi od 15 do 44 godine, pao za četiri posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 21:39