ZVECKANJE ORUŽJEM

S. Koreja prijeti SAD-u: Na vaše vojne vježbe odgovorit ćemo nuklearnim oružjem

Washington tvrdi da ga ne zanima ‘rat riječima’ sa Sjevernom Korejom
North Korean leader Kim Jong-il (L) watches a joint training for all three branches of the armed forces at an undisclosed location in North Korea in this undated picture released by North Korea's official news agency KCNA January 17, 2010. KCNA did not state when the picture was taken. Picture released January 17, 2010. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY) NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. QUALITY FROM SOURCE
 Reuters

PYONGYANG - Vlasti Sjeverne Koreje danas su zaprijetile da će na zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a, koje bi trebale početi sutra, odgovoriti nuklearnim oružjem.

Američki imperijalisti

Sjevernokorejska Državna komisija za obranu, predvođena Dragim vođom Kim Jong-ilom, obećala je da će krenuti u “osvetnički, sveti rat” protiv Južne Koreje i SAD-a zbog vježbi koje smatra “neoprostivom provokacijom”. “Vojska i narod Sjeverne Koreje legitimno će se boriti nuklearnim zastrašivanjem protiv najvećih nuklearnih vježbi dosad.

Što očajnije imperijalisti SAD-a prijete nuklearnim oružjem i što ih vatrenije njihovi sluge slijede, to će se povećavati nuklearni odgovor Sjeverne Koreje u smislu samoobrane, i to će mogućnost denuklearizacije Korejskog poluotoka biti sve udaljenija”, poručila je Komisija. Washington je poručio da ih ne zanima “rat riječima” sa Sjevernom Korejom.

Sve veća napetost

- Vježbama ćemo još jednom pokazati da SAD čvrsto podupire obranu Južne Koreje i da će s tim nastaviti - rekla je Hillary Clinton. Najnovija prijetnja zbog vježbi nije prvi slučaj zveckanja oružjem Sjeverne Koreje.

Ovaj put prijetnje dolaze u jeku napetosti zbog potapanja južnokorejskog broda Cheoan u ožujku, za što međunarodna zajednica krivi Sjevernu Koreju, što ova negira, ali i američke najave da će Pyongyangu nametnuti nove sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:14