PROBLEMI U OBITELJI GADAFI

Saadi: Moj brat nije provodio reforme koje je naredio tata

Saadi je odbio mogućnost da njegov otac ode u egzil, iako su se jučer pojavile vijesti da Gadafi o tome pregovara s oporbom
 AFP

TRIPOLI - Za krizu u Libiji kriv je Saif al-Islam Gadafi jer nije provodio ekonomske reforme koje je tražio njegov otac, izjavio je njegov brat Saadi Gadafi u intervju za televiziju al-Arabija.

Neriješeni problemi

Saadi, poznat po tome što je prije nekoliko godina igrao nogomet u talijanskoj Serie A, a zatim je postao biznismen, rekao je da je Saif al-Islam posljednje četiri godine praktički vodio Libiju, ali da je propustio riješiti svakodnevne probleme Libijaca, kao što su cijene osnovnih namirnica.

- Lider je Saifu al-Islamu i ministrima svakodnevno govorio da moraju olakšati život ljudima, ali ima stvari koje nisu napravili - rekao je Saadi Gadafi.

Naoružana plemena

No, intervju je iskoristio i za prijetnje. Upozorio je da bi, ako Moamar Gadafi ode s vlasti, mogao početi građanski rat, jer su plemena naoružana, baš kao i pobunjenici i libijska vojska.

- Ovo nije situacija kao u Tunisu ili Egiptu, vrlo je opasno. Vođa mora odigrati jako veliku ulogu u smirivanju Libije i uvjeravanju ljudi da sjednu zajedno za stol. Ako bi se vođi nešto dogodilo, tko bi preuzeo kontrolu? Izbio bi građanski rat - rekao je Saadi Gadafi.

Dodao je da njegov otac još nije iskoristio pun potencijal svoje vojske za borbu s pobunjenicima te da vojne kapacitete čuva za eventualni napad stranih postrojbi.

Čekaju naredbe

- Vojska samo čeka na Gadafijeve naredbe. Dosad se nije pokrenula. Kada se pokrene, mogao bi izbiti građanski rat. No, postoje oružane skupine koje su krenule putem ubijanja i nasilja pa je jedini izbor suprotstaviti im se - rekao je.

Ustvrdio je i to da je Tripoli u dijalogu s plemenima kako bi odgovorio na zahtjeve naroda, ali je odbio mogućnost da njegov otac ode u egzil, premda su se jučer pojavile takve vijesti. Opozicija tvrdi da je predstavnik Moamara Gadafija ponudio pobunjeničkom Nacionalnom libijskom vijeću pregovore o odlasku libijskog vođe.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:41