LAVINA KRITIKA

SABLAZAN Reklama za tablete za mršavljenje: 'Uz čudesne tablete dr. Mengelea bit ćete kao zatvorenici u Buchenwaldu!'

Uz reklamu je išla i fotografija zloglasnog nacističkog logora
 AP

Estonske novine Eesti Ekspress izazvale su lavinu kritika diljem svijeta objavom reklame za tablete za mršavljenje koje vam obećavaju da ćete smršaviti kao – zatvorenici u nacističkim logorima. Uz reklamu, koja je objavljena u humorističnom dijelu novina, su i originalne fotografije iz zloglasnog Buchenwalda, a tekst glasi: 'Jedan, dva, tri... Čudesne tablete za mršavljenje dr. Mengelea će vam pomoći! U Buchenwaldu nije bilo ugodno popunjenih!'

Eesti Ekspress zbog ove reklame žestoko su osudile židovske organizacije, nazvavši ju "perverznim pokušajem humora na račun milijuna žrtava nacista".

Alla Jakobson, glasnogovnoca Židovske zajednice u Estoniji izjavila je da ovaj "incident" pokazuje da estonsko društvo prolazi kroz moralnu krizu.

Sulev Vedler, zamjenik urednika Eesti Ekspressa, objasnio je da su se ovom reklamom njegove novine htjele našaliti s estonskom plinarom, koja je nedavno svoje usluge reklamirala uz sliku Auschwitza . No Vedler se ispričao i naglasio da šala nije bila namijenjena protiv Židova.

Dan nakon što je plinara objavila reklamu na kojoj je, uz zloglasan slogan ''Arbeit macht frei' stajalo 'Grijanje na plin – fleksibilno i učinkovito', tvrtka je ipak uklonila reklamu sa svoje web stranice i njezin direktor se također javno ispričao – uz napomenu da njihov plin nije toksičan i da se može koristiti za grijanje zgrada, čak i onih s vrlo tužnom poviješću.

U Buchenwaldu, blizu Weimara, ubijeno je više od 56.000 zatvorenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:21