JOŠ SE ČEKA BIDEN

SAD 2023. prelaze na trajno ljetno računanje vremena: Pomicanje sata šteti zdravlju i sigurnosti

Učinimo to za svakoga tko mrzi mračna poslijepodneva zimi i gubljenje jednoga sata sna svakoga proljeća, kaže senatorica Patty Murray

ilustrativna fotografija

 Chris Delmas/Afp/Profimedia

Američki senat u utorak je izglasao okončanje dvogodišnje prakse pomicanja sata pa će sad ljetno računanje vremena i prema zakonu postati trajno. Potez je to koji odražava sve popularnije stajalište da praksa koja se provodila dvaput godišnje šteti spavanju te predstavlja zdravstveni i sigurnosni rizik.

- Danas je Senat konačno ispunio nešto što Amerikanci u cijeloj zemlji žele - da više nikad ne moraju pomicati satove - izjavila je u utorak senatorica Patty Murray, a prenosi The Washington Post.

Ovaj prijedlog zakona usvojen je jednoglasno, ali još mora proći kroz Zastupnički dom Sjedinjenih Država i mora ga potpisati predsjednik Joe Biden. Čelnici Doma i dužnosnici Bijele kuće još nisu dali svoj komentar o ovome, ali Carlos Paz Jr., glasnogovornik Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma SAD-a, rekao je sljedeće: "Sve pomno razmatramo".

Prelazak na trajno ljetno računanje vremena trebao bi stupiti na snagu sljedeće godine.

Senatorica Murray tvrdi kako bi daljnje pomicanje sata naprijed-natrag svakoga proljeća i jeseni dovelo do povećanog broja srčanih i moždanih udara, a napominje i da takva praksa uvelike šteti trgovcima smanjujući im radno vrijeme po danu. Njezino stajalište podržavaju i mnoge zdravstvene te poslovne grupe. Drugi senatori također smatraju kako će ljetno računanje vremena povećati sigurnost.

- Dat ću sve od sebe kako bi se ljetno računanje vremena učinilo trajnim. Ovu neugodnost s kojom smo živjeli možemo prilično lako popraviti. Želim to učiniti za svaku osobu koja mrzi mračna poslijepodneva zimi i gubljenje jednoga sata sna svakoga proljeća - rekla je Patty Murray.

Anketa Economist/YouGov u studenome je pokazala da gotovo dvije trećine Amerikanaca žele zaustaviti pomicanje sata. Više od 40 saveznih država, uključujući Maryland, već razmatraju poduzimanje vlastitih koraka kako bi okončale ovu praksu.

Ljetno računanje vremena prvi put uvedeno je u Sjedinjenim Državama prije jednoga stoljeća, ali do danas nije postignut pravi balans. SAD su 1974. godine prešle na trajno ljetno računanje vremena, što je podržao predsjednik Richard M. Nixon, tvrdeći kako će to pomoći u očuvanju energije usred energetske krize. No ta mjera brzo je ukinuta zbog brojnih pritužbi na račun toga da djeca idu u školu po mraku i da je povećan rizik od ranojutarnjih prometnih nesreća.

Steve Calandrillo, profesor prava na Sveučilištu Washington, koji je prošli tjedan govorio pred Zastupničkim domom, za trajno ljetno računanje vremena zalaže se više od desetljeća i kaže kako svaka promjena zahtijeva ravnotežu.

- Ako prijeđemo na trajno ljetno računanje vremena, imat ćemo više jutarnje tame. To će otežati buđenje i negativno utjecati na ljude koji moraju rano ići na posao ili školu. Osjetljiv sam na to. Ali opet, u ljudskoj prirodi je da želimo živjeti svoje živote poslijepodne i navečer. Ostajemo budni do kasno. Želimo izaći - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:19