NOVE DOZE CIJEPIVA

SAD bi mogao odobriti ‘booster‘ dozu različitu od prvotnog cjepiva za starije od 65

"Miješanje" cjepiva je već dozvoljeno u nizu zemalja, no očekuje se da će FDA preporučiti dodatnu dozu isog cjepiva.
Cijepljenje, ilustrativna fotografija
 Chuck Nacke/Alamy/Alamy/Profimedia

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) mogla bi dozvoliti različito cjepivo za dodatnu, tzv. 'booster dozu' protiv covida-19 od prvotnog cjepiva koje su Amerikanci već primili, pišu u utorak američki mediji.

FDA bi tu odluku mogao objaviti u srijedu, a cjepiva koja su u igri su Moderna i Johnson&Johnson.

'Booster' dozu Pfizera za starije od 65 i ranjive skupine je FDA odobrio u rujnu.

"Miješanje" cjepiva je već dozvoljeno u nizu zemalja, no očekuje se da će FDA preporučiti dodatnu dozu isog cjepiva, gdje god je to moguće.

Mediji pišu da bi ta odluka mogla posebice zainteresirati oko 15 milijuna Amerikanaca koji su primili jednokratno cjepivo Johnson & Johnson.

Studija objavljena prošli tjedan, a koju je financirao Nacionalni institut za zdravlje (NIH), razmatrala je mogućnost "miješanja" cjepiva - korištenje cjepiva različitog od početnih doza za docjepljivanje što trenutno nije dopušteno u zemlji.

Studija je pokazala da bi ljudi koji su prvo primili cjepivo Johnson & Johnson protiv koronavirusa mogli bi imati koristi od dodatne doze Pfizera ili Moderne.

Studija je provedena na 458 odraslih osoba koje su prije najmanje 12 tjedana cijepljene s jednim od tri odobrena cjepiva u SAD-u (Pfizer, Moderna ili J&J). Ove tri skupine podijeljene su u tri nove skupine kako bi dobile jedno od dostupnih cjepiva kao dodatno cijepljenje. Devet grupa sastojalo se od po 50-ak ljudi.

Znanstvenici su zatim analizirali razinu antitijela 15 dana nakon docjepljivanja. Za ljude koji su prvobitno bili cijepljeni cjepivom Johnson&Johnson, razine protutijela bile su četiri puta veće nakon docjepljivanja istim cjepivom, 35 puta veće nakon docjepljivanja Pfizerom i 76 puta veće nakon docjepljivanja Modernom.

Razina protutijela za one koji su prvobitno primili Modernu bila je veća "bez obzira na to kojim su cjepivom docijepljeni", u usporedbi s onima koji su u početku primali Pfizer ili J&J, navodi se u studiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:46