ZABRANILI IM ULAZ

SAD bivšoj zamjenici glavnog tužitelja BiH i bivšem direktoru OSA-e uveo dodatne sankcije

Dijana Kajmaković proglašena je osobom umiješanom u "značajnu korupciju", a sumnja se da je Osman Mehmedagić zlorabio svoj položaj

Antony Blinken

 Lenin Nolly/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Američka vlada uvela je dodatne sankcije bivšoj zamjenici glavnog tužitelja BiH Dijani Kajmaković i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanu Mehmedagiću označivši ih odgovornima za korupciju i povezanost s kriminalnim aktivnostima, stoji u ponedjeljak u objavi State Departmenta.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i otvaranja Konferencije država-članica UN-ove Konvencije protiv korupcije, State Department je objavio kako SAD poduzima dodatne korake kako bi sankcionirao osobe odgovorne za korupciju diljem svijeta a to se odnosi na više od 30 pojedinaca.

U slučaju BiH zabrana putovanja u SAD uvedena je za Kajmaković i Mehmedagića koji su u rujnu već dospjeli na popis osoba pod financijskim sankcijama što ih izriče Ured za kontrolu inozemnih sredstava (OFAC) pri američkom Ministarstvu financija.

Bivša tužiteljica Kajmaković proglašena je osobom umiješanom u "značajnu korupciju" jer je osiguravala potporu trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima. Uz to je pomagala u prikrivanju dokaza, sprječavala kazneni progon i na druge načine pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za osobnu korist. Također je pokušala blokirati istragu o "svojim očevidnim kriminalnim partnerima, uključujući Osmana Mehmedagića", stoji u izjavi State Departmenta.

Za bivšeg ravnatelja OSA-e kojega je na tu dužnost postavila Stranka demokratske akcije (SDA) State Department navodi kako je zajedno sa svojom suprugom Amelom Šehović surađivao s kriminalnim mrežama i zlorabio svoj položaj kako bi se bogatio.

Mjerama zabrane ulaska u SAD State Department kaznio je i dvojicu bivši parlamentaraca iz Afganistana, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dominikanske Republike, bivšeg premijera Haitija i dvoje nekadašnjih senatora te države te ministre financija Liberije i bivšeg predsjednika Maršalovih Otoka kao i još dvojicu dužnosnika te zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:18