SAVEZ PROTIV KINE

SAD: Blinken i Austin odlaze zajedno u Tokio i Seul na njihovo prvo putovanje

Antony Blinken je najavio u srijedu putovanja i objasnio na Twitteru da im je svrha ‘promicanje mira, sigurnosti i prosperiteta‘
Antony Blinken
 Saul Loeb/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin otići će zajedno u Japan i u Južnu Koreju sljedećeg tjedna tijekom njihovog prvog putovanja u inozemstvo usmjerenog na jačanje saveza nasuprot Kine.

Antony Blinken je najavio u srijedu putovanja i objasnio na Twitteru da im je svrha "promicanje mira, sigurnosti i prosperiteta u indopacifičkoj regiji i diljem svijeta".

To putovanje "potvrđuje angažman Sjedinjenih Država u jačanju naših saveza", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Lloyd Austin će također posjetiti i Indiju.

Ta putovanja će se odvijati nakon virtualnog sastanka predviđenog u nedjelju između američkog predsjednika Joea Bidena i čelnika Japana, Australije i Indije.

Kako bi pružio primjer u jeku pandemije covida-19, tim Joea Bidena još nije krenuo u brojna međunarodna putovanja koja tradicionalno slijede nakon stupanja nove vlasti na dužnost.

Antony Blinken će s ministrom obrane otići u Tokio u utorak i srijedu na sastanke s njihovom japanskim kolegama.

Državni tajnik će se obratiti japanskim poslovnim ljudima i novinarima i naglasiti "ulogu slobodnog tiska u promicanju dobrog upravljanja i obrane demokracije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:10