BROJNE NEPRAVILNOSTI

SAD, Britanija i EU zabrinuti zbog pakistanskih izbora, pozvali na istragu

EU, SAD i Britanija rekli su da će surađivati sa sljedećom vladom i nisu čestitali niti jednom kandidatu ili stranci

Građani prate rezultate izbora uživo na televiziji

 Aamir Qureshi/Afp

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Europska unija u petak su odvojeno izrazile zabrinutost zbog izbornog procesa u Pakistanu, nakon glasanja u četvrtak, i pozvale na istragu prijavljenih nepravilnosti.

Glavna borba vodila se između stranke bivšeg premijera Nawaza Sharifa i kandidata koje podržava bivši premijer Imran Khan. Obojica su odvojeno proglasili pobjedu.

image

Nawaz Sharif

Aamir Qureshi/Afp

Održani su izbori za 265 zastupničkih mjesta u Narodnoj skupštini, a za natpolovičnu većinu treba imati 133 zastupnička mjesta.

Khan je u zatvoru, a njegovoj stranci Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) zabranjen je pristup izborima. Nezavisni, od kojih je većinu podržavao Khan, osvojili su najviše mjesta - 98 od 245 prebrojanih do predvečer u petak, navodi Reuters. Sharifova stranka Pakistanska muslimanska liga-Nawaz (PML-N) osvojila je 69 mjesta.

Khan vjeruje da moćna vojska stoji iza proganjanja njegove stranke, dok analitičari i protivnici kažu da generali podržavaju Sharifa.

image

Podupiratelji Imrana Khana

Arif Ali/Afp

I SAD i EU ukazali su na uplitanje u izborni proces, uključujući uhićenja aktivista, i dodali da bi tvrdnje o nepravilnostima, uplitanju i prijevari trebalo u potpunosti istražiti.

U izjavi EU-a ističe se "nedostatak jednakih uvjeta", pripisujući to "nemogućnosti nekih političkih aktera da se natječu na izborima" i ograničenjima slobode okupljanja, slobode izražavanja i pristupa internetu.

Američki State Department rekao je da postoje "neopravdana ograničenja" slobode izražavanja i okupljanja, ističući nasilje i napade na medijske djelatnike.

Ranije ovog tjedna, Ured UN-a za ljudska prava osudio je nasilje protiv političkih stranaka i kandidata. Izražena je zabrinutost zbog "obrasca uznemiravanja, uhićenja i dugotrajnog pritvaranja vođa i pristaša" Khanove stranke.

image

Posteri Nawaza Sharifa

Aamir Qureshi/Afp

U izjavi britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona istaknuta je "ozbiljna zabrinutost oko poštenja i nedostatka inkluzivnosti izbora".

EU, SAD i Britanija rekli su da će surađivati sa sljedećom vladom i nisu čestitali niti jednom kandidatu ili stranci.

Protiv Khana je bilo pokrenuto više pravnih postupaka, koji su ga diskvalificirali kao kandidata i osudili na dugogodišnju zatvorsku kaznu. On negira krivnju.

Khan je svrgnut 2022. nakon sukoba s moćnom vojskom zemlje, koja niječe da se miješala u politiku. Njegova je stranka pobijedila na posljednjim nacionalnim izborima 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 13:59