UVOĐENJE RESTRIKCIJA

SAD će se suočiti s brojnim pravnim izazovima tijekom pokušaja zabrane TikToka

Vrijednost američkog dijela poslovanja TikToka procjenjuje se na oko 50 milijardi dolara

Aplikacija TikTok

 Olivier Douliery/Afp

Sjedinjene Američke Države napravile su značajan korak prema zabrani TikToka nakon što su u srijedu članovi Predstavničkog doma odobrili prijedlog zakona o blokadi popularne aplikacije. No, američki Kongres čeka još puno posla jer osim što prijedlog zakona treba proći kroz Senat i dobiti odobrenje predsjednika Joea Bidena, na putu im stoje kineska vlada i američka regulatorna tijela koja bi mogla zaustaviti svaki njihov pokušaj uvođenja restrikcija aplikaciji u vlasništvu Kineza.

Jedno je sigurno - Washington se nalazi pred golemim pravnim izazovom i u ovom je trenutku teško vidjeti kako će se cijela stvar rasplesti.

Treba prvo napomenuti da je prijedlog zakona napisan tako da prije svega cilja na prodaju TikToka, a ne na zabranu, vjerojatno zato što bi bilo nepopularno u izbornoj godini reći da političari žele zabraniti aplikaciju koja ima oko 170 milijuna mjesečnih korisnika u SAD-u, od kojih je gotovo polovica u dobi od 18 do 34 godine. To je golem broj birača koje niti jedna stranka ne želi izgubiti. Svjesni su toga i u predizbornom timu američkog predsjednika pa su prošli mjesec napravili profil na TikToku na kojem se Biden direktno obraća mlađim glasačima.

image

Aplikacija TikTok

Str/Afp

Bijela kuća pokušava uvjeriti javnost da ne želi zabraniti kinesku aplikaciju, nego natjerati njezinu matičnu kompaniju ByteDance na potpunu prodaju TikToka ili zatvaranje svog poslovanja u SAD-u. Ako se ByteDance ne uspije odreći vlasništva aplikacije u roku od šest mjeseci, tada bi TikTok mogao biti zabranjen u SAD-u.

Vrijednost američkog dijela poslovanja TikToka procjenjuje se na oko 50 milijardi dolara. Tehnološki divovi koji bi si mogli priuštiti kupnju, poput Googlea i Microsofta, vjerojatno se neće previše gurati zbog potencijalnih tužbi zbog kršenja antimonopolskog zakona. Jedna od opcija je da se neka grupa investitora udruži i prikupi novac za kupnju aplikacije, a postoji i mogućnost ponude dionica na burzi.

No, da bi došlo do toga, prijedlog prvo moraju odobriti Biden i senatori. Američki predsjednik već je rekao da će potpisati predloženu legislativu, ali Senat se vjerojatno neće žuriti s usvajanjem nacrta zakona. Bivši predsjednik Donald Trump, koji je 2020. predvodio pokušaj zabrane TikToka u SAD-u jer navodno predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti, sada je najglasniji protivnik usvajanja prijedloga zakona o prisilnoj prodaji popularne društvene mreže. Osim što je vole mladi, TikTok je također popularna aplikacija među Trumpovim pristašama pa bi izjavom da podržava zabranu Trump mogao uznemiriti brojne svoje glasače. Pojavila su se i nagađanja da se Trump protivi zabrani TikToka zbog svojih moćnih donatora koji imaju velik udio u ByteDanceu.

Protivnici zakona kažu da bi mogao nametnuti ograničenja slobodi govora Amerikanaca i negativno utjecati na poslovanje milijuna malih tvrtki.

Američka unija za civilne slobode (ACLU) ističe da bi zabrana TikToka bila neustavna. "Ovaj nejasan i preopširan zakon prekršio bi prava iz Prvog amandmana milijuna Amerikanaca koji koriste TikTok za komunikaciju i prikupljanje informacija", kaže ACLU.

Stručnjaci ističu da zabrana krši slobodu govora. "Zabranjuje se sav govor na platformi, od kojih bi samo malen dio mogao predstavljati kinesku propagandu ili generirati korisne obavještajne podatke za kinesku vladu", napisao je Dan Lyons, profesor na Pravnom fakultetu u Bostonu.

Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) također ističe da bi zabranu TikToka bilo teško provesti i da vrlo vjerojatno ne bi imala veliku stratešku korist. "Obavještajne agencije rutinski istražuju društvene medije kako bi prikupile biografske obavještajne podatke i ne trebaju vlasništvo nad TikTokom (ili bilo kojom drugom platformom) da bi to učinile. Pitanje je koliko još podataka Kina dobiva pristupom TikTok podacima koji nisu javno dostupni? Vjerojatno postoji neka korist, ali je mala", smatra direktor Programa strateških tehnologija pri CSIS-u James Lewis.

image

Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew

Jim Watson/Afp

Američki zakonodavci od 2019. pokušavaju zabraniti TikTok zbog zabrinutosti da njegova kineska matična tvrtka ByteDance mora dijeliti informacije o korisnicima s Komunističkom partijom Kine. Zakonodavci tvrde da kineska vlada može koristiti TikTok za špijunažu i širenje propagande među američkim korisnicima, ali dosad SAD nije pronašao dokaze da je kineska vlada koristila podatke TikToka u obavještajne svrhe. A što se tiče prikupljanja osobnih podataka korisnika i utjecaja na javno mnijenje, američki korisnici vjerojatno nisu ništa manje sigurni na TikToku nego što su na Metinim platformama.

Glavni izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew poručio je da nema namjeru prodavati američko poslovanje platforme te će se nastaviti boriti protiv zabrane.

Ako prijedlog postane zakon, ByteDance će pokušati osporiti njegovu zakonitost na američkim sudovima. Kina bi također mogla pokušati blokirati prodaju aplikacije. Kineska vlada nazvala je prijedlog zakona nepravednim. "Sjedinjene Američke Države nisu pronašle dokaze da TikTok prijeti nacionalnoj sigurnosti, ali zlorabe državnu moć i pronalaze neutemeljene razloge za napad na kompaniju", priopćili su iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Američki regulatori također bi mogli otežati američkim tvrtkama kupnju TikTok. Europska unija i Bidenova administracija opetovano su osporile akvizicije velikih tehnoloških kompanija poput Microsofta, Amazona, Googlea i Mete, tvrdeći da time krše antimonopolske zakone.

Podsjetimo, matična kompanija TikToka je ByteDance, a osnovao ju je 2012. godine Zhang Yiming, softverski inženjer čija je vizija bila korištenje velikih podataka i strojnog učenja za analizu sadržaja prema preferencijama korisnika. Osim TikToka, najuspješnije aplikacije ByteDancea su CapCut, Douyin i Toutiao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:06