ŠOJGU U SRBIJI

'SAD ĆEMO POSTATI NAJJAČA VOJNA SILA U REGIJI' Usred napetosti u BiH i Crnoj Gori u Beograd stigao 'kremaljski čovjek broj dva'

 
 Milos Tesic / ATA Images / Profimedia

Na 12. godišnjicu proglašenja neovisnosti Kosova (17. veljače) u posjet Beogradu, s velikom pompom, stigao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, kojeg provučićevski mediji u svojim najavama tituliraju "Putinovim nasljednikom", dajući i time dodatnu težinu njegovu dolasku.

Ovo je Šojguovo prvo inozemno putovanje, nakon neočekivane rekonstrukcije ruske vlade u siječnju. Prilikom ulaska u Srbiju, zrakoplov s ruskim ministrom dočekala su tri srpska MiG-a, koje je Rusija nedavno poklonila (Srbi su platili remont) Vučićevu režimu, a na beogradskom aerodromu dočekao ga je sa svim državničkim počastima srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, a potom se susreo i s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, s kojim je razgovarao o "sigurnosnoj situaciji u regiji".

Dolazak, neformalno, kremaljskog čovjeka broj dva, u Srbiji je podignut na najvišu razinu, a nagađa se da ruski obrambeni ministar nije došao praznih ruku - donijet će prvi dio (od 12) suvremenih ruskih protuzračnih raketnih sustava Pancir (Srbija je još nabavila helikoptere Mi-17 i Mi-35 te tenkove i MiG-ove 29) te će time, kako se hvale u Beogradu, postati najnaoružanija država u regiji, što je delikatno s obzirom na to da su oko njih sve članice NATO-a, a traju i vrlo napeti prijepori u BiH oko toga.

Šojguov dolazak se poklopio s rastućim napetostima u odnosima Srbije i Crne Gore zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i s najnovijom krizom u BiH, gdje Milorad Dodik najavljuje izlazak Republike Srpske iz BiH u narednih od jedne do deset godina.

6169735 17.02.2020 In this handout video grab released by the Russian Defense Ministry, MiG-29 fighters of the Serbian Air Force accompany the plane of Russian defense Minister Sergei Shoigu with an honorary escort as he arrives in Serbia on a working visit, in Belgrad, Serbia. Freeze frame from a video provided by the Ministry of Defense of the Russian Federation. The image is a handout provided by a third party. Editorial use only. Ban on archiving, commercial use, and advertising campaigns. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Defence Ministry, Image: 499141418, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: - / Sputnik / Profimedia
- / Sputnik / Profimedia
Srpski MiG-ovi 29 dočekali ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua

U vezi s Crnom Gorom, ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko pozvao je da se sve riješi na relaciji Beograd-Podgorica. Rusija se protivi članstvu BiH u NATO-u, kao i Dodik, koji s hrvatskim čelnikom Draganom Čovićem kalkulira i o tome. Rusija u svim tim napetostima stoji iza Srbije, a Vučić, prema nekim analitičarima, odrađuje u regiji posao za Rusiju. Naime, iz Rusije stižu poruke da je se neće "izbaciti" iz rasprave oko Kosova te se otvoreno protivi ulasku BiH u NATO. Putinov ambasador u Beogradu Bocan-Harčenko, neka vrsta ruskog balkanskog gubernatora, kazao je da će Moskva imenovati svog posrednika za Kosovo bude li to Srbija tražila. Doduše, EU i SAD ne žele pregovarački kosovski stol proširiti još za jednu, rusku stolicu, ali se pretpostavlja da bi Vučić mogao posegnuti za tim "adutom" budu li se stvari odvijale onako kako njemu ne odgovara.

Zanimljivo je da je već najavljen i dolazak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Srbiji, na 21. godišnjicu početka NATO intervencije u Srbiji, a u sklopu te balkanske turneje očekuje se i njegov dolazak u Zagreb.

Naime, nakon što su se Washington i nova bruxelleska administracija ponovno okrenuli Balkanu, inzistirajući na što bržem rješenju Kosova te ubrzanjem bosanskohercegovačkih euroatlantskih integracija, Rusija ne sjedi skrštenih ruku te ne želi ostati izvan utjecaja na tu regiju, pogotovo kada im se Srbija i Republika Srpska nude kao saveznici. U Domu garde na Topčideru u Beogradu ministru Šojguu je uručen počasni doktorat Univerziteta odbrane Srbije.

No, dok Rusija u vezi Kosova podržava Srbiju, Trumpov državni tajnik Mike Pompeo poručuje kako su kosovski suverenitet i nezavisnost ključni za sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana!

Vulin: 'Beograd nikad neće zaboraviti 2015.'

Vulin i Šojgu su u Beogradu razgovarali "o suradnji na području obrane koja ima uzlazni trend" i "istaknuli zajedničko opredjeljenje da suradnja dviju zemalja u narednom periodu bude dodatno unaprijeđena".

"Srbija visoko cijeni to što Ruska Federacija nije priznala takozvanu 'državu Kosovo'", istaknuo je Vulin i zahvalio Rusiji "na principijelnoj i dosljednoj potpori u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i njezinih nacionalnih interesa".

Vulin je naglasio da Beograd nikad neće zaboraviti 2015. godinu "kada je na molbu predsjednika Vučića predsjednik Putin odlučio da Rusija uloži veto na sjednici Vijeća sigurnosti UN i tako onemogući izglasavanje rezolucije koja bi osudila genocid u Srebrenici, čime je spriječila da Srbi budu proglašeni za genocidni narod", navedeno je u priopćenju ministarstva.

Istaknuvši da "Srbija želi snažnu i jaku vojsku jer je ona jamac stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja", Vulin je Šojguu zahvalio "na vojno-tehničkoj pomoći koju Rusija pruža Vojsci Srbije".

On je "izrazio zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori", kao i "zbog napada na Republiku Srpsku i kršenje Daytonskog sporazuma", te "posebno ukazao na to da je nedopustivo formiranje vojske Kosova, njezino naoružavanje i jačanje".

"Posebno brine izostanak reakcije Europske unije, NATO i svih koji jamče provođenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN (na Kosovu)", rekao je Vulin.

Šojgu je izrazio zadovoljstvo stupnjem razvijenosti suradnje dvije država u oblasti obrane, a kao najbolji pokazatelj naveo je šest zajedničkih vježbi dviju vojski kojima je "prikazana visoka razina profesionalizma i vrhunska obučenost svih sudionika", a "demonstrirani su prijateljski odnosi na terenu".

Šojgu je pozvao Vulina da u lipnju ove godine sudjeluju na sastanku ministara Šangajske organizacije za suradnju.

Ruskom ministru danas je na Sveučilištu obrane u Beogradu uručen počasni doktorat, uz ocjenu da je "dao veliki doprinos suradnji u vojno-obrazovnoj sferi između Rusije i Srbije".

Šojgu je ukazao na "povijesno prijateljstvo i zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u više ratova u prošlosti" i najavio da će na tradicionalnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi, u povodu 75. godina obljetnice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, sudjelovati i srpski vojnici.

"Srbija podržava Rusiju i u naporima da se spriječe pokušaji falsificiranja, revidiranja povijesti i rehabilitiranja fašizma", naglasio je Šojgu.

Vulin je na ceremoniji dodjele počasnog doktorata ocijenio kako je "u vremenu kada u politici dominiraju interesi, Sergej Šojgu veliki i istinski prijatelj Srbije".

S ruskim ministrom sastao se danas i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a na svojoj službenoj Facebook stranici objavio je fotografije na kojima je u neformalnom razgovoru sa Šojguom. Agencija Tanjug objavila je da je Vučić za Šojgua "priredio ručak".

"Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu", naveo je Vučić, a fotografije su postavljene i na službenoj internet stranici predsjednika Srbije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:28