RAZOČARANJE

SAD, Francuska, Italija, Njemačka i UK žale zbog odluke Kosova o srpskim izborima

U zajedničkom priopćenju pet navedenih država navodi se da je vlada Kosova odbila "konstruktivan prijedlog"

Aleksandar Vučić

 Milos Miskov/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Njemačka i Velika Britanija izjavile su u srijedu da su razočarane odlukom Kosova da ne dopusti srpskim državljanima glasanje na srbijanskim izborima sljedećeg mjeseca, upozoravajući da bi taj potez mogao potkopati europske aspiracije Kosova, prenosi Reuters.

U zajedničkom priopćenju pet navedenih država navodi se da je vlada Kosova odbila "konstruktivan prijedlog" po kojemu bi kosovski Srbi mogli na Kosovu glasati na srbijanskim izborima 3. travnja.

Kosovo u siječnju nije dopustilo otvaranje birališta za glasanje na srbijanskom referendumu o izmjenama ustava, što su kritizirali Washington, London, Pariz, Berlin i RIm.

"Takav stav vlade Kosova nije u skladu s našim vrijednostima i principima te će potkopati njezine europske težnje", stoji u priopćenju objavljenom u srijedu.

Navodi se i da je Srbija pokazala "sposobnost da pronađe rješenje" te kako očekuju da će Kosovo raditi na smanjenju napetosti i uključiti se u dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom uz posredovanje EU-a.

"Ovo je ključno za postizanje napretka prema sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji koji će u konačnici otključati EU perspektivu Kosova", navodi se u priopćenju.

Priština inzistira da se u dogovoru o održavanju izbora na Kosovu na srbijanskim izborima 3. travnja "vlada Srbije izravno obrati vladi Kosova", a ne da to učini posredovanjem časnika za vezu, kojeg su dvije strane usuglasile dogovorima o normaliziranju odnosa pod pokroviteljstvom EU-a.

Beograd takvo stajalište vidi kao pokušaj Prištine da u formalnoj komunikaciji iznudi priznanje Kosova, što srbijanski državni vrh odbija.

Srbi s Kosova će, prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, 3. travnja glasati u nekom od gradova u Srbiji, vjerojatno tako što će ih na glasačka mjesta dovoziti autobusima s Kosova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:29