NAREDBA PREDSJEDNIKA

SAD gađao skupine koje podupire Iran u Siriji: ‘Izveli smo precizne zračne napade, nema mrtvih‘

Zračni napadi ciljali su skupine koje podržava Iran u sirijskom Deir ez-Zoru, stoji u priopćenju Središnjeg zapovjedništva SAD-a

Zračni napad u Siriji/Ilustracija

 Omar Haj Kadour/AFP

Američki predsjednik Joe Biden naredio je zračne napade na skupine koje podupire Iran u Siriji u utorak, malo više od tjedan dana nakon što je nekoliko raketa palo u blizini vojne baze u sjeveroistočnoj Siriji u kojoj su smještene američke trupe, javlja CNN.

Zračni napadi koje je izvela američka vojska ciljali su skupine koje podržava Iran u sirijskom Deir ez-Zoru, stoji u priopćenju Središnjeg zapovjedništva SAD-a. Udari su bili usmjereni na "infrastrukturne objekte koje koriste skupine povezane s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom", rekao je pukovnik Joe Buccino, glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva SAD-a (CENTCOM) u izjavi.

"Prema uputama predsjednika Bidena, američke vojne snage izvele su danas precizne zračne napade u Deir ez-Zoru u Siriji. Ovi precizni napadi namijenjeni su obrani i zaštiti američkih snaga od napada poput onih 15. kolovoza na američko osoblje od strane skupina koje podupire Iran", rekao je, misleći na prošlotjedni napad na bazu Green Village blizu iračke granice. U tom napadu nije bilo štete niti ozlijeđenih.

Biden je, prema priopćenju, "dao smjernice za ove udare u skladu sa svojim ovlastima da zaštiti i obrani američko osoblje ometanjem ili odvraćanjem od napada skupina koje podupire Iran".

Buccino je za CNN rekao da su SAD ciljale bunkere korištene za skladištenje streljiva i logističku potporu skupina koje podržava Iran u Siriji. Američka vojska opsežno je nadzirala ukupno 13 bunkera u istom kompleksu, rekao je Buccino, ukupno se radi o više od 400 sati nadzora.

Namjera napada je bila gađati 11 bunkera, budući da SAD nisu mogle biti sigurne jesu li u druga dva bunkera ljudi, rekao je Buccino.

Buccino je rekao da je vojska pogodila devet bunkera u kompleksu u istočnoj Siriji. Cilj napada bio je uništiti bunkere, rekao je Buccino, a prema prvim procjenama nitko nije poginuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:37