‘POMNO VAS PRATIMO‘

SAD Gvatemali poručio da nadolazeći drugi krug predsjedničkih izbora mora biti slobodan i pošten

SAD Gvatemali uputio kritiku zbog policijskog pretresa prostorija kandidata lijevog centra Bernarda Arevala

Prosvjed u Gvatemali protiv državnog odvjetnika Consuala Porrasa i tužitelja Rafaela Curruchichea

 Johan ORDONEZ/AFP

Visoki dužnosnik američkog Ministarstva vanjskih poslova Brian Nichols rekao je u ponedjeljak da je u razgovoru s ministrom vanjskih poslova Gvatemale Mariom Bucarom naglasio da predsjednički izbori u toj srednjoameričkoj zemlji moraju biti slobodni i pošteni.

Nichols je na Twitteru poručio da se izborni proces treba nastaviti "bez ometanja ili uznemiravanja kandidata i stranaka"

Sljedeći mjesec na rasporedu je drugi krug predsjedničkih izbora, uoči kojeg je SAD uputo kritiku zbog policijskog pretresa prostorija kandidata lijevog centra Bernarda Arevala prošlog petka.

Osim toga, tužitelj koji vodi istragu u slučaju Arevalove stranke (Semilla), Rafael Curruchiche, nalazi se na listi "korumpiranih i nedemokratskih aktera" američkog Ministarstva vanjskih poslova

Dužnosnik u Bidenovoj administraciji prošli je tjedan spomenuti pretres nazvao "oglednim primjerom autoritarnih praksi i kršenjem demokratskih normi" od strane Gvatemale.

Nichols je dodao da će SAD pomno pratiti drugi krug izbora, a prije njih će u Washingtonu ugostiti Bernarda Arevala i njegovu protukandidatkinju, bivšu prvu damu Sandru Torres, ne bi li time iskazali podršku slobodnim i poštenim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:05