‘VITALNI PARTNER‘

SAD i Australija istaknule važnost odnosa s Francuskom nakon opoziva veleposlanika

Francuska je svoje veleposlanike u SAD-u i Australiji pozvala na konzultacije nakon najave partnerstva Washingtona, Londona i Canberre
Emmanuel Macron
 Daniel Cole/POOL/AFP

Sjedinjene Američke Države i Australija istaknule su u petak važnost odnosa s Francuskom, nakon što je Pariz opozvao veleposlanike u tim zemljama zbog najave strateškog partnerstva između Washingtona, Londona i Canberre.

"Francuska je vitalni partner i naš najstariji saveznik te našem odnosu pridajemo najveću vrijednost", naveo je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Dodao je kako se Washington nada da će razgovore na tu temu nastaviti na višoj razini u sljedećim danima pa i tijekom Opće skupštine UN-a sljedećeg tjedna u New Yorku.

Na opoziv veleposlanika reagirala je i Australija koja je izrazila žaljenje zbog te odluke i istaknula važnost odnosa s tom zemljom.

"Veselimo se daljnjoj suradnji u mnogim područjima od zajedničkog interesa na temelju zajedničkih vrijednosti", napisao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Francuska je u petak pozvala na konzultacije svoje veleposlanike u SAD-u i Australiji nakon najave strateškog partnerstva između Washingtona, Londona i Canberre te posljedičnog otkazivanja ugovora po kojem je Australija trebala kupiti francuske podmornice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 16:17