JAVIO SE ČOVIĆ

SAD i Britanija snažno podupiru Schmidta, šef HDZ-a BiH ga napao: ‘Posljedice bi mogle biti nesagledive‘

Iz Europske unije pozvali su političare u BiH da se ponašaju odgovorno i pokažu ‘suzdržanost‘ u predstojećem razdoblju

Dragan Čović

 Antonio Balic/Cropix

SAD u cijelosti podupiru visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, potvrdio je u srijedu pomoćnik američkog državnog tajnika James O‘Brien reagirajući na Schmidtovu odluku da nametne tehničke izmjene izbornog zakona BiH.

U objavi na službenom profilu na društvenoj mreži X, taj visoki dužnosnik State Departmenta istaknuo je kako Washington također podupire pravo visokog predstavnika da koristi tzv. bonske ovlasti koje mu daju pravo nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika.

"Ove tehničke izmjene donesene su kako bi se unaprijedio integritet izbornog procesa, a to je ono što je potrebno za kvalitetno demokratsko vođenje države", izjavio je O‘Brien komentirajući izmjene izbornog zakona BiH koje je Schmidt nametnuo u utorak.

Tim izmjenama, o kojima su političke stranke u BiH godinama bezuspješno pregovarale, sad se uvode nove tehnologije nadzora nad regularnošću izbornog procesa poput skeniranja glasačkih listića, elektronske identifikacije birača te se depolitiziraju lokalni birački odbori čije su članove dosad imenovale političke stranke.

Schmidtovom odlukom kandidiranje na izborima u BiH odsad će biti zabranjeno osobama koje su pravomoćno osuđene za ratne zločine. Sve te izmjene trebale bi biti primijenjene već od lokalnih izbora najavljenih za listopad.

image

Christian Schmidt

Elvis Barukcic/AFP

Nametanje ovih izmjena pozdravilo je i veleposlanstvo Velike Britanije u BiH, dok je Europska unija reagirala izjavom u kojoj se navodi kako je izvršne ovlasti visokog predstavnika potrebno koristiti "isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji".

"Visoki predstavnik ima našu punu potporu za djelovanje čiji je cilj osiguravanje snažnijeg (izbornog) integriteta koji zahtijevaju građani i političke stranke", stoji u izjavi britanskog veleposlanika Juliana Reillyja.

U znatno opreznije sročenom tekstu EU je također jasno podržala Schmidta jer je parlament BiH propustio pravodobno donijeti odgovarajuća zakonska rješenja koja bi trebala biti na snazi već za izbore u listopadu.

Pozvali su političare u BiH da konačno sami preuzmu odgovornost za provedbu reformi na koje su se obvezali jer je izvjesno kako će se bez toga nastaviti "visoki stupanj međunarodne supervizije", što je pak u opreci s europskom perspektivom BiH.

Na kraju su iz EU političare u BiH pozvali da se ponašaju odgovorno i pokažu "suzdržanost" u predstojećem razdoblju, što je očevidna poruka čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku i njegovim suradnicima koji odbijaju prihvatiti Schmidtove odluke i prijete donošenjem zakona po kojem bi Republika Srpska samostalno provodila izbore.

Čović Schmidtovo nametanje izmjena izbornog zakona nazvao neprihvatljivim

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je u srijedu "potpuno nepotrebnom i neprihvatljivom" odluku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene izbornog zakona.

Schmidt je izmjene izbornog zakona nametnuo u utorak, što su odmah pozdravili bošnjački političari, dok su oni iz reda bosanskih Srba na to ogorčeno reagirali. Čović se oglasio tek dan kasnije izjavom za agenciju Fena u kojoj je ustvrdio kako je djelovanje visokog predstavnika ugrozilo i sadašnju vlast u BiH i njen europski put.

"Bez ikakve potrebe visoki predstavnik nameće 114 izmjena izbornog zakona čime se poništavaju svi pozitivni učinci na našem europskom putu. Ovim nametanjem kompromitiraju se i svi dosadašnji pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja pod znak pitanja njihov budući zajednički rad. Posljedice ovakvih nametanja u ovom trenutku mogu biti nesagledive za integracijske perspektive i europsku budućnost BiH", ustvrdio je Čović.

Pozvao je Ured visokog predstavnika (OHR) i države-članice Vijeća za provedbu mira (PIC) da preispitaju Schmidtovu odluku i "cjelovito sagledaju njezine posljedice".

Zabrinut je i dosadašnjim reakcijama političara u BiH na Schmidtovu odluku, posebice stoga što u njima prepoznaje jasne podjele po nacionalnoj osnovi.

Čović kaže kako nametanje ovog i bilo kojih drugih zakona uspostavlja praksu kojom se obesmišljava uloga parlamenta i demokratski izabranih predstavnika, što je srž demokracije pa poziva sve nositelje vlasti, bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da sukladno ustavu BiH i najvišim demokratskim standardima da osiguraju da legitimno izabrani predstavnici donose odluke i predvode političke procese u BiH.

Obrazlažući odluku da nametne tehničke izmjene izbornog zakona BiH Schmidt je u utorak kazao kako je na to bio prisiljen jer domaći političari već godinama bez rezultata pregovaraju o tom problemu i do sada nisu postigli nikakav dogovor.

Podsjetio je i kako su se još 2022. pred predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom obvezali da će postići dogovor, a i to su obećanje iznevjerili.

Izmjene izbornog zakona BiH su među reformskim prioritetima što ih je Europska komisija definirala za BiH još 2019. godine.

Schmidt tvrdi kako je tehničkim izmjenama izbornog zakona zapravo ubrzao europski put BiH jer je popunio prazninu nastalu zbog činjenice da domaći političari nisu bili u stanju obaviti tu zadaću.

Pregovori o izmjenama izbornog zakona vođeni među strankama koje sada čine vlast u BiH nisu dali rezultate jer nije bilo dogovora o zahtjevu HDZ BiH da se odmah riješi i pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Stranke bošnjačko-građanskog bloka inzistirale su da se taj dio izbornog zakonodavstva riješi cjelovito kroz izmjene ustava i time provedu i sve presude Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem njihove etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:01