KONAČNI CILJ

SAD i EU krenuli sa završnom operacijom na Kosovu: ‘Ta ZSO nikad neće postati Republika Srpska‘

I kosovski premijer Kurti i srbijanski predsjednik Vučić sada će biti prisiljeni popustiti

Pregovori Kurtija i Vučića prošlog studenog u Bruxellesu

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/

SAD neće podržati niti jedan aranžman koji bi kršio Ustav i ugrožavao teritorijalni integritet Kosova, rekao je nakon prvog albansko-srpskog okruglog stola o "osnivanju Zajednice srpskih općina (ZSO)" američki ambasador u Prištini Jeffrey M. Hovenier.

"Washington se protivi da ZSO bude svojevrsni entitet poput Republike Srpske", izjavio je američki ambasador nakon sastanka u zgradi američkog veleposlanstva u Ulici Ahmeta Krasniqija. Time je zapravo poslao značajne poruke - da su SAD i EU počeli sa završnom operacijom "normalizacije kosovskog pitanja" te postavili jasne okvire i za jednu i za drugu stranu.

"Među našim najvažnijim ciljevima na Zapadnom Balkanu je ostvarivanje uvjeta za zdrave, mirne i stabilne odnose Srbije i Kosova", rekli su specijalni američki izaslanici za Balkan Derek Chollet i Gabriel Escobar. Srbiji i Srbima je poručeno da će ZSO biti osnovan, a istodobno se Albance umirilo da to neće ni u kojem slučaju biti "bosnizacija" Kosova te da je međunarodna zajednica izvukla poučke iz Daytona jer su sukrivci zbog nefunkcionalnosti BiH kao države.

Stoga su SAD i EU, dok je Rusija zapela u stepskom blatu Ukrajine, odlučili završiti s jednom od nekoliko gorućih točaka na Balkanu. Dakle, ZSO će biti osnovan, bez obzira na otvoreno protivljenje premijera Albina Kurtija kojemu je Gabriel Escobar nedavno otvoreno poručio da će to "napraviti i s nekim drugim ako neće on te da već ima partnere".

Pokušao je poslati poruku preko svoje ministrice vanjskih poslova Donike Gërvalla-Schwarz, koja je ustvrdila da je "prijedlog za ZSO mrtav i ne može se reanimirati", ali očito se u američkoj ambasadi dogodilo čudo i "inicijativa je oživjela". Sada Kurti mora popustiti, a Aleksandar Vučić istodobno mora svojoj javnosti objasniti zašto prihvaća njemačko-francuski prijedlog koji je žustro odbacivao ili, kako piše beogradski Danas, "kako će Vučić preobratiti svoje birače od "ne damo Kosovo" do njegova članstva u UN-u".

Bivši predsjednik kosovskog Ustavnog suda i profesor međunarodnog prava Enver Hasani kaže da će Kosovo teško izbjeći formiranje ZSO-a te da je najveća pogreška Kosova to što oni nisu prvi dali prijedlog statuta. Američka garancija da to neće biti "Republika Srpska" predstavlja dobru osnovu za Kosovo, rekao je Hasani u razgovoru za prištinski list Koha Ditore. Hasani smatra da je najveći problem kod dogovora o ZSO-u "nedostatak preciznog definiranja uloge srpske države na Kosovu".

Kako ne bi više bilo nikakvih dvojbi, američki izaslanici za Balkan naglasili su da je "nužno formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom", ali i u prištinskom listu Koha Ditore objasnili "što ona može, a što ne može biti".

"ZSO bi bila struktura za općine sa srpskom većinom za koordinaciju pitanja i usluga kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, urbano i ruralno planiranje te lokalni ekonomski razvoj, odnosno to bi bile funkcije za koje su sve općine na Kosovu odgovorne. Radi se o poboljšanju svakodnevnog života građana te stvaranju povjerenja između etničkih Srba i središnjih kosovskih vlasti, osiguranju bolje veze između sjevera i ostatka zemlje te stvaranju mehanizama "da Srbi više sudjeluju i uključe se u društveni život Kosova". To je važno i za proces približavanja jedne i druge države EU.

Chollet i Escobar također su istaknuli da se "snažno protive stvaranju bilo koje etničke grupe nalik Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini". ZSO bi trebao surađivati u zajedničkom upravljanju u sklopu legitimnih kosovskih institucija i struktura, a američki diplomati ističu "kako je važno istaknuti da ZSO ne bi bio jednonacionalni".

"To bi bile općine sa srpskom većinom u kojima ne žive samo etnički Srbi, nego i druge nacionalne zajednice - Albanci, Bošnjaci i drugi - čija prava također moraju biti osigurana i zaštićena", piše u zajedničkom stavu Cholleta i Escobara, koji dodatno napominju da svaka pomoć i podrška iz Srbije ovdašnjim Srbima u sklopu ZSO-a mora biti transparentna te mora ići legitimnim i dopuštenim kanalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:24