‘ŠTIT SLOBODE‘

SAD i Južna Koreja najavile velike vojne vježbe u ožujku: ‘Fokus je na ‘agresiji‘ Sjeverne Koreje‘

Takve vježbe u prošlosti su izazivale oštre reakcije Sjeverne Koreje, uključujući pokuse s projektilima i nuklearne prijetnje

Pukovnici Isaac Taylor i Lee Sung-jun

 Chung Sung-jun/AFP

Sjedinjene Države i Južna Koreja izvest će u ožujku velike vojne vježbe koje će trajati dulje od 10 dana, a uključuju i amfibijsko iskrcavanje, rekli su dužnosnici dviju zemalja u petak.

Vježbe "Štit slobode" održat će se od 13. do 23. ožujka kako bi se ojačao zajednički obrambeni položaj saveznika, objavile su vojske dviju zemalja u priopćenju na brifingu u Seulu.

"Štit slobode osmišljen je za jačanje sposobnosti obrane i odgovora Saveza", a usredotočuje se unutar scenarija vježbe na stvari kao što su promjenjivo sigurnosno okružje, agresija Sjeverne Koreje i lekcije naučene iz nedavnih ratova i sukoba, rekli su saveznici.

U petak su dvije vojske izvele kombiniranu zračnu vježbu s najmanje jednim američkim bombarderom dugog dometa B-1B i južnokorejskim borbenim zrakoplovima F-15K i KF-16, navodi se u priopćenju južnokorejskog ministarstva obrane. Cilj je bio vježbati koordinaciju te demonstrirati američko "prošireno odvraćanje" od prijetnji Sjeverne Koreje, izvijestilo je ministarstvo.

Takve vježbe u prošlosti su izazivale oštre reakcije Sjeverne Koreje, uključujući pokuse s projektilima i nuklearne prijetnje.

Sjeverna Koreja kaže da su takve zajedničke vojne vježbe dokaz da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici neprijateljski nastrojeni i spremni na promjenu režima na Sjeveru.

Na pitanje o reakciji Sjeverne Koreje, glasnogovornik američkih snaga u Koreji (USFK), pukovnik Isaac Taylor, rekao je da su vježbe bile rutinske i isključivo obrambene naravi.

Južnokorejski dužnosnici primijetili su da Sjeverna Koreja također održava godišnje zimske vježbe.

Štit slobode obuhvaćat će terenske vježbe u rasponu koji nije viđen od otprilike 2017., prije nego što je bivši američki predsjednik Donald Trump smanjio javne vježbe kako bi olakšao diplomaciju sa Sjevernom Korejom.

Pregovori sa Sjevernom Korejom kasnije su zapeli, a vježbe su proteklih godina smanjene zbog ograničenja uvedenih u pandemiji covida-19.

Nakon rekordnog broja lansiranja projektila iz Sjeverne Koreje prošle godine i ukidanja mjera u Južnoj Koreji protiv pandemije, saveznici obnavljaju velike vježbe.

Tijekom prošloga mjeseca južnokorejske i američke postrojbe za specijalne operacije izvele su vježbu gađanja bojevim streljivom nazvanu "Teak Knife", pri čemu je uključena američka topovnjača AC-130J koja je prvi put sudjelovala u zajedničkim vježbama, ispaljujući navođene projektile i bombe, kao i topovi kalibra 30 mm i 105 mm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:25