ISKORAK U ODNOSIMA

SAD i Kuba uspostavili izravnu telefonsku vezu

 AFP

HAVANA - Između Sjedinjenih Država i Kube uspostavljena je izravna telefonska veza u sklopu prvog sporazuma kojeg su potpisale tvrtke dviju zemalja nakon povijesnog zbližavanja, objavio je u srijedu kubanska kompanija za telekomunikacije Etesca.

"Izravna veza između SAD i Kube je najprije uspostavljena za međunarodne razgovore. Telefonska veza je nekoliko puta prekidana nakon 1960-ih, a potpuno je prekinuta od 1999.", objavila je Etesca.

To je prvi sporazum koji su potpisale kubanska i američka tvrtka nakon 17. prosinca 2014. kada je potvrđeno zbližavanje dviju zemalja nakon više od 50 godina neprijateljstava.

"Ponovo uspostava izravnih veza između SAD-a i Kube osigurava bolju komunikaciju između naroda dviju zemalja", navodi se u priopćenju Etesce.

"Veza uspostavljena na temelju ugovora koji potpisan u veljači s američkom tvrtkom IDT Domestic Telecom bit će korisna i za druge vrste komunikacija", dodaje Etesca.

Dosadašnji telefonski pozivi između SAD i Kube obavljali su se preko drugih zemalja i zato su bili skupi. Etesca za sada nije najavila niže cijene za pozive prema SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:14