UPAD NA KAPITOL

SAD i službeno optužio Proud Boyse za urotu u cilju blokade Kongresa 6. siječnja

Optužnica navodi i da su svoje namjere razotkrili još u studenome, Biggsovom objavom na društvenim medijima 5. studenoga
Joseph Randall Biggs, jedan od organizatora nasilnog upada u Kapitol
 Sam Thomas/orlando Sentinel/Zuma Press/Profimedia

Savezna velika porota optužila je četvoricu čelnika krajnje desne skupine Proud Boys za urotu u cilju sprječavanja Kongresa da potvrdi izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena, po novoj izmijenjenoj optužnici objavljenoj u petak.

Po optužnici, Ethan Nordean iz Washingtona, Joseph R. Biggs s Floride, Zachary Rehl iz Pennsylvanije i Charles Donohoe iz Sjeverne Karoline urotili su se kako bi potaknuli pripadnike skupine da sudjeluju na prosvjedu "Stop the Steal" u Washingtonu D.C. 6. siječnja.

Navodi se i da su radili na nabavi paravojne opreme iskorištene u napadu na Kapitol, da su uklonili metalne barijere postavljene radi zaštite zgrade i da su komunicirali ručnim radijom i aplikacijama za slanje poruka s enkripcijom.

Sva četvorica vođe su ogranaka Proud Boysa u svojim državama.

Optužnica navodi i da su svoje namjere razotkrili još u studenome, Biggsovom objavom na društvenim medijima 5. studenoga, zaprijetivši ratom ako izbori budu ukradeni tadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu.

Kasnije tog mjeseca, 27. studenoga, Nordean je rekao: "Pokušali smo igrati po pravilima i biti dobri, sada ćete imati posla s čudovištem koje ste stvorili".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:10