TVRDI GENERAL

SAD je možda srušio i drugu iransku bespilotnu letjelicu

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Američka mornarica možda je srušila i drugu iransku bespilotnu letjelicu u Hormuškom tjesnacu prošli tjedan, izjavio je u utorak zapovjednik američkog središnjeg zapovjedništva.

Sjedinjene Države rekle su u četvrtak da je njihov brod "uništio" iransku bespilotnu letjelicu u Hormuškom tjesnacu koja je zaprijetila brodu, no Iran tvrdi kako nije izgubio nikakav dron.

- Uvjereni smo da smo srušili jedan dron, možda smo srušili i drugi - rekao je general Kenneth McKenzie u intervjuu za CBS News.

- Kao i obično, bila je to složena taktička situacija. Vjerujemo da su dva drona bili mete i to uspješno - izjavio je.

Američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao je za Reuters da je možda ratni brod Boxer srušio i drugi dron prošli tjedan, iako još rade na tome da to i potvrde.

Napetosti u Perzijskom zaljevu rastu i strahuje se da bi Sjedinjene Države i Iran mogli zaratiti. SAD optužuje Iran za niz sabotaža od sredine svibnja na brodove u Hormuškom tjesnacu, najfrekventnijem morskom putu za prijevoz sirove nafte. Teheran takve navode odbacuje.

Iran je u lipnju raketom zemlja-zrak srušio američki izviđački dron i ustvrdio da je ta letjelica povrijedila iranski zračni prostor, no Washington tvrdi da je bio u međunarodnom zračnom prostoru.

Predsjednik Donald Trump nakon toga je objavio da je u posljednji trenutak odustao od vojnog udara na Iran kao kaznu za rušenje drona.

Sjedinjene Države zvone na uzbunu jer se Iran i njegovi saveznici sve više koriste dronovima za nadzor i napade na Bliskom istoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2021 03:33