ZAJEDNO NA MORU

SAD, Južna Koreja i Japan odgovorili Kimu: Prvi put u pet godina održali protupodmorničke vježbe

ježbe su osmišljene kako bi poboljšale sposobnost odgovora na sve veće podmorničke prijetnje Sjeverne Koreje,

Zajedničke vojne vježbe blizu istočne obale Korejskog poluotoka

 Handout/Afp

Mornarice Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana izvele su u petak trilateralne protupodmorničke vježbe prvi put u pet godina, u jeku napetosti zbog niza sjevernokorejskih raketnih testova.

Vježbe su održane u međunarodnim vodama u blizini istočne obale Korejskog poluotoka, samo dan nakon što je Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete u more blizu svoje istočne obale, a američka potpredsjednica Kamala Harris posjetila Seul i jako utvrđenu granicu između dviju Koreja.

Testiranje u četvrtak bilo je treće takvo lansiranje Sjeverne Koreje u pet dana, koja je ove godine ispalila dosad neviđen broj projektila.

"Vježbe su osmišljene kako bi poboljšale sposobnost odgovora na sve veće podmorničke prijetnje Sjeverne Koreje, uključujući njezine balističke rakete lansirane s podmornica (SLBM) u vrijeme kada predstavlja nuklearnu i raketnu prijetnju zbog niza testova balističkih projektila", stoji u priopćenju južnokorejske mornarice.

image

Zajedničke vojne vježbe blizu istočne obale Korejskog poluotoka

Handout/Afp
image

Zajedničke vojne vježbe blizu istočne obale Korejskog poluotoka

Handout/Afp

Američka mornarica rekla je da će vježbe poboljšati interoperabilnost i taktičku i tehničku koordinaciju između triju zemalja.

Američka i japanska mornarica također su rekle da se očekuje da će vježbe promicati "slobodan i otvoren Indo-Pacifik", u jeku napetosti zbog postupaka Kine u Tajvanskom tjesnacu.

Protupodmorničke vježbe nisu izvođene od 2017. jer je bivša progresivna južnokorejska vlada nastojala poboljšati međukorejske odnose i olakšati pregovore o denuklearizaciji između Pjongjanga i Washingtona, koji su u zastoju od 2019.

Novi južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, koji je preuzeo dužnost u svibnju, obećao je pojačati trilateralnu sigurnosnu suradnju sa Sjedinjenim Državama i Japanom kako bi se suprotstavio rastućim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Vježbe su uslijedile nekoliko dana nakon što je američki think tank, pozivajući se na komercijalne satelitske snimke, rekao da se Sjeverna Koreja možda priprema lansirati novu podmornicu za koju se vjeruje da može ispaljivati ​​balističke projektile.

image

Zajedničke vojne vježbe blizu istočne obale Korejskog poluotoka

Handout/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 13:49