KOORDINIRANI NAPORI

SAD, Južna Koreja i Japan snažnije će djelovati protiv sjevernokorejske prijetnje

Pjongjang upozorava da će lansirati nove špijunske satelite

Jake Sullivan

 Mandel Ngan/Afp

Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan dogovorile su nove inicijative kojima će uzvratiti na sjevernokorejsku prijetnju u kibernetičkom prostoru, uključujući lansiranje satelita i zloporabu kriptovaluta, rekao je u subotu američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Savjetnici za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana sastali su se u subotu u Seolu, u trenutku dok Pjongjang upozorava da će lansirati nove špijunske satelite.

Sullivan je dodao da je ovaj sastanak uslijedio nakon trilateralnog sastanka u kolovozu u Camp Davidu na kojemu je domaćin bio američki predsjednik Joe Biden i na kojemu su se čelnici triju zemalja obvezali da će produbiti sigurnosnu i gospodarsku suradnju.

"Pokrenuli smo nove trilateralne inicijative kako bismo se suprotstavili prijetnji koju predstavlja Sjeverna Koreja, od kibernetičkog kriminala i pranja kriptovaluta do svemirskih testiranja i testiranja balističkih raketa", rekao je Sullivan novinarima.

Koordinirani napori saveznika bit će usmjereni i na moguću ekonomsku prijetnju, rekao je Sullivan.

Bidenova administracija održala je sastanak u Camp Davidu s južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk Yeolom i japanskim premijerom Fumiom Kishidom kako bi pokazali jedinstvo suočeni s jačanjem kineske moći i nuklearnom prijetnjom Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejski mediji u subotu su izvijestili da je Pjongjang čvrsto odlučio uskoro lansirati nove špijunske satelite, nazivajući to dijelom njihova prava na samoobranu.

Nakon razgovora sa Sullivanom i japanskim kolegom Takeom Akibom, južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Cho Tae-yong rekao je da su razmijenili i razmišljanja o pitanjima Ukrajine i Bliskog istoka.

Sullivan je dodao da će se "nastaviti boriti za mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu i slobodu plovidbe u Istočnom i Južnom kineskom moru".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:51