NE NAVODE DETALJE

SAD najavljuje nove sankcije protiv bjeloruskih dužnosnika: ‘Bit će ciljane‘

SAD je također odlučio suspendirati sporazum iz 2019. između Washingtona i Minska
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko
 Dmitry Astakhov/AFP

Administracija predsjednika Joea Bidena najavila je u petak ciljane sankcije protiv ključnih članova bjeloruske vlade, u odgovoru na prisilno prizemljenje zrakoplova Ryanaira u Minsku i uhićenje oporbenog blogera koji je bio u zrakoplovu.

Po riječima glasnogovornice Bijele kuće Jen Psaki, SAD je također odlučio suspendirati sporazum iz 2019. između Washingtona i Minska koji je omogućavao zrakoplovnim kompanijama dviju zemalja međusobno korištenje zračnog prostora, a najavila je i druge poteze protiv vlade predsjednika Aleksandra Lukašenka.

U priopćenju, Psaki je pozvala Lukašenka da omogući provedbu vjerodostojne međunarodne istrage vezane uz događaje od 23. svibnja, kada je Bjelorusija prisilila zrakoplov Ryanaira, koji je putovao iz Grčke u Litvu, da sleti u Minsk, nakon čega su uhićeni opozicijski bloger Roman Protašević i njegova djevojka.

Psaki je kazala kako SAD, zajedno s Europskom unijom i drugim saveznicima, sastavlja popis ciljanih sankcija protiv ključnih članova Lukašenkove vlade "povezane s opetovanim kršenjima ljudskih prava i korupcijom, lažiranjem izbora 2020., te s događajima od 23. svibnja".

Prošle godine, Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv osam bjeloruskih dužnosnika zbog izbora u kolovozu 2020., za koje je Zapad sumnjao da su namješteni.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je kazao kako su sankcije protiv Bjelorusije "u igri", ne navodeći detalje.

SAD će također 3. lipnja ponovno uvesti "totalne" sankcije protiv devet bjeloruskih državnih kompanija, što podrazumijeva potpunu zabranu poslovanja s njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2021 08:57