ODMAZDA

SAD napao u Iraku i Siriji: ‘Ovo vam je dokaz da smo bili uspješni!‘; Irak: ‘Posljedice bi mogle biti strašne‘

Iračka vojska je rekla da napadi predstavljaju kršenje iračkog suvereniteta te upozorila da bi mogli povećati nestabilnost u regiji

Američki napad na ciljeve u Siriji i Iraku

 Profimedia, Afp/

Nakon što je američka vojska jučer pokrenula zračni napad na najmanje 85 ciljeva u Iraku i Siriji koje koriste milicije koje podržava Iran, sirijska državna televizija je izvijestila da je nekoliko ljudi ubijeno i ozlijeđeno u američkim napadima na niz mjesta na Badiji i sirijsko-iračkoj granici.

Prije napada je iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao da Iran neće započeti rat, ali da će ‘snažno odgovoriti svakome tko ga pokuša maltretirati.‘

CNN piše da je SAD na napade upozorio Irak, ali ne i Iran. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby je rekao da je SAD obavijestio iračku vladu o svojim planovima prije izvođenja napada. Međutim, rekao je da nije bilo nikakve komunikacije s Iranom još od napada na Jordan.

"Obavijestili smo iračku vladu prije napada", rekao je novinarima Kirby.

Irak: ‘Ovo bi moglo dovesti do strašnih posljedica‘

Udari bi mogli dodatno zakomplicirati američku vojnu prisutnost u Iraku.

Iračka vojska rekla je da su napadnute mete u iračkom graničnom području te je upozorila da bi napadi mogli povećati nestabilnost u regiji.

"Ovi zračni napadi predstavljaju kršenje iračkog suvereniteta, potkopavaju napore iračke vlade i predstavljaju prijetnju koja bi mogla dovesti Irak i regiju do strašnih posljedica. Ishodi će imati ozbiljne implikacije na sigurnost i stabilnost u Iraku i okolnoj regiji", dodao je.

‘Napad unutar Irana bio bi velika eskalacija‘

Viši dužnosnik administracije američkog predsjednika Joea Bidena rekao je za CNN da SAD neće izvesti napade unutar Irana, već samo na ciljeve izvan zemlje. Napad unutar Irana bio bi velika eskalacija, a dužnosnici su javili da se to vjerojatno neće dogoditi.

Jučerašnji američki napadi bili su osvetnički. Naime, smrtonosni napad bespilotnim letjelicama u Jordanu bio je samo posljednji u nizu od više od 165 napada na američke snage na Bliskom istoku od strane raznih iranskih skupina. Biden je rekao da ti napadi pokazuju da njegova administracija neće tolerirati nikakvu štetu za Amerikance, dok je ministar obrane Lloyd Austin rekao da je napad ‘samo početak‘ odgovora. Obojica su rekli da će se američka odmazda nastaviti ‘u vrijeme i na mjestima koja oni odaberu‘.

Podsjetimo, napad u Iranu uslijedio je nakon tjedana napora SAD-a i regionalnih čelnika da spriječe rat na Bliskom istoku, čak i dok su se sukobi u koje su uključeni Teheranovi opunomoćenici poput Hezbollaha u Libanonu i pobunjenika hutista u Jemenu širili.

U ovom su napadu ključnu ulogu odigrali bombarderi američkih zračnih snaga B-1. Radi se o teškom bombarderu velikog dometa.

‘Smanjit ćemo im sposobnost da napadnu naše snage‘

Bivši američki marinac Mick Mulroy je za BBC rekao da je vrlo vjerojatno da se većina osoblja koje su mete, prvenstveno članovi Iranske revoluicionarne garde, preselila prije američkih napada.

- Neki će reći da smo propustili priliku da doista nanesemo ozbiljne posljedice Iranu. Međutim, možda ćemo moći smanjiti sposobnost da napadnu naše snage napadom na ove linije opskrbe, skladišta i lansirna mjesta, rekao je Mulroy i dodao da, ako Iran nastavi oružjem opskrbljivati posredničke snage, ‘bit će odgovoran za posljedice‘.

‘Ovo bi mogao biti niz napada tijekom više dana‘

BBC piše i da bi američka odmazda mogla izgledati kao niz napada tijekom više dana.

- Vrlo je moguće da ćete ovdje vidjeti višestruki pristup, ne samo jednu akciju, već potencijalno više njih, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Podsjetimo, u četvrtak su dužnosnici za CBS News rekli da su SAD odobrile planove za niz napada tijekom nekoliko dana na ciljeve koji uključuju iranske mete, ali i objekte u Iraku i Siriji.

Rekli su i da će vrijeme biti glavni čimbenik u odabiru kada napasti, i iako SAD ima sposobnost bombardiranja i po lošem vremenu, želi zaštititi civile koji bi mogli zalutati u ciljano područje.

Zračni napadi na više od 85 meta

Podsjetimo, Sjedinjene Države izvele su u petak zračne napade u Iraku i Siriji protiv više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama, priopćila je američka vojska, nakon napada u Jordanu u kojem su ubijena tri, a ranjeno 40 američkih vojnika.

Mete su se nalazile na sedam različitih lokacija, četiri u Siriji i tri u Iraku, a u napad su bili uključeni bombarderi dugog dometa B-1 koji su doletjeli iz SAD-a, priopćila je američka vojska.

Američki general-pukovnik Douglas Sims, direktor Združenog stožera, rekao je kako se čini da su udari bili uspješni, a izazvali su velike sekundarne eksplozije jer su pogođena oružja militanata, iako nije jasno jesu li militanti ubijeni.

Irački tajanstveni Kataib Hezbolah, kojeg SAD okrivljuje za napad na američke snage u Jordanu, objavio je u utorak da će pauzirati napade na američke snage.

No, druga iračka skupina koju podupire Iran, Nujaba, rekla je da će nastaviti s napadima na američke snage u regiji sve dok ne završi rat u Gazi i dok se američke snage ne povuku iz Iraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:39