NAPETI ODNOSI

SAD ne odobrava 'destabilizirajuće' ponašanje Kine na indopacifičkom području

Mark Esper i Mike Pompeo
 Jonathan Ernst/Pool / REUTERS

Sjedinjene Američke Države ne odobravaju ponašanje Kine koje destabilizira indopacifičku regiju, rekao je u nedjelju američki ministar obrane Mark Esper i optužio Peking za predatorsku ekonomiju, krađu intelektualnog vlasništva i militariziranje svjetskih bogatstava.

Esperove izjave na njegovu prvom putu u inozemstvu u svojstvu ministra obrane prijete pogoršanjem već napetih odnosa između Washingtona i Pekinga koji vode trgovinski rat.

"Čvrsto vjerujemo da jedna država ne može i ne treba dominirati indopacifičkom regijom te zajedno s našim saveznicima i partnerima radimo na tome da riješimo hitne sigurnosne potrebe u regiji, rekao je Esper novinarima u Sydneyu.

Sve veća odlučnost Kine, posebice u energetski bogatom Južnom kineskom moru, izazvala je zabrinutost u regiji, a SAD pokušava osporiti pomorsku dominaciju Kine te traži jače veze s nacijama koje se suprotstavljaju Pekingu.

"Također se čvrsto protivimo uznemirujućem obrascu agresivnog i destabilizirajućeg ponašanja Kine", rekao je Esper. Kinu je optužio za "militariziranje svjetskih bogatstava", za "grabežljivu ekonomiju" i poticanje "krađe intelektualnog vlasništva drugih zemalja uz potporu države".

Kina je ozlojedila regiju i razljutila SAD postavljanjem vojne opreme i drugih postrojenja na umjetnim otocima koje je sagradila u spornom području Južnog kineskog mora.

Kina tvrdi da njoj pripadaju veliki dijelovi Južnog kineskog mora kojim godišnje prođe 3,4 bilijuna dolara prometa, no Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam također polažu pravo na to područje.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u petak je na sastanku Asocijacije jugoistočnih azijskih zemalja (ASEAN) osudio "desetljeća lošeg ponašanja" Kine koje je otežalo slobodnu trgovinu čime je opravdao sve veću eskalaciju trgovinskog rata između Washingtona i Pekinga.

Esper i Pomepo u nedjelju su se u Sydneyu sastali sa svojim australskim kolegama.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je najavio uvođenje 10 posto carina na 300 milijarda dolara kineskog uvoza, čime je zapanjio financijska tržišta i okončao jednomjesečno primirje u trgovinskom ratu. Kina je u petak obećala da će uzvratiti udarac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:00