NE ŠTEDE

SAD nude milijune eura za informacije o hakerskim napadima u Crnoj Gori: ‘Ako treba, platit ćemo i u kriptovalutama‘

Ponuda nagrada je neograničena u smislu traženih informacija, a nagrade se isplaćuju razmjerno kvaliteti pruženih informacija

haker, ilustracija

 Jaap Arriens/afp/Jaap Arriens/afp

Američki State Department nudi deset milijuna dolara nagrade za informacije koje mogu pomoći u rasvjetljavanju kibernetičkih napada počinjenih protiv interesa Sjedinjenih Američkih Država, a posebno u svjetlu hakerskih napada u Crnoj Gori počinjenih u kolovozu 2022. godine.

Reklamne panoe, koji oglašavaju nagradu za informacije koje mogu pomoći u identificiranju ili lociranju bilo koje osobe koja je sudjelovala u zlonamjernim kibernetičkim aktivnostima, veleposlanstvo SAD-a postavilo je na više lokacija u Podgorici.

Tekst oglasa je na crnogorskom i ruskom jeziku, a istaknuto je da je isplata moguća i u kriptovaluti.

Iz veleposlanstva SAD-a u Podgorici priopćeno je Radiju Slobodna Evropa da je cilj oglasa prikupiti informacije tehnološki sposobnih pojedinaca koji trenutno žive u Crnoj Gori i mogli bi znati više o napadima.

"Ponuda nagrada je neograničena u smislu traženih informacija, a nagrade se isplaćuju razmjerno kvaliteti pruženih informacija."

Napadi na informatičku mrežu Vlade Crne Gore počeli su u kolovoza 2022. nakon čega je mjesecima bio onemogućen pristup njihovim mrežnim stranicama i mailovima.

Napadane su i druge institucije kao što su tužiteljstvo, sudovi te Uprava prihoda i carina.

Na reklamnim panoima navodi se da zlonamjerne kibernetičke aktivnosti ukazuju na potrebu zaštite digitalnog ekosustava.

"informacije o ransomware napadima (u kojima se traži otkupnina) na državne informacijske sustave, miješanje u izbore ili zlonamjerne kibernetičke aktivnosti protiv ključne američke infrastrukture mogu se prijaviti dolaskom u američko veleposlanstvo u Podgorici", navodi se.

Program State Departmenta “Nagrade za postizanje pravde” globalne je prirode u cilju generiranja korisnih informacija koje štite Amerikance, navodi veleposlanstvo SAD-a u Podgorici.

Cjelokupni program nudi nagrade za informacije o terorizmu, stranom miješanju u američke izbore i stranim zlonamjernim cyberaktivnostima protiv SAD.

U prevladavanju posljedica internetskih napada na državne institucije Crne Gore prošle godine pomagali su stručnjaci američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Ruski špijuni uhićeni u Engleskoj bili i u Crnoj Gori?

Vlasti Velike Britanije objavile su da su troje ruskih špijuna, koji su otkriveni u Londonu, predstavljajući se kao novinari Discovery i National Geographic snimali mete i u Crnoj Gori i Njemačkoj, prenio je u četvrtak crnogorski portal Javnog servisa pisanje londonskog Mirrora.

Troje bugarskih državljana - koji su godinama živjeli u Velikoj Britaniji, radeći na raznim poslovima - optuženi su za špijuniranje u korist Kremlja, pošto su uhićeni u veljači na osnovi Zakona o službenim tajnama.

“Za njih se navodi da su se predstavljali kao novinari za Discoveri i National Geographic, a operacije nadzora, kako se sumnja, odvijale su se u Londonu, Njemačkoj i Crnoj Gori", navodi Scotland Yard, a prenose britanski i crnogorski mediji.

Podsjeća se da Orlin Rusev (45), Bizer Džambazov (41) i Katrin Ivanova (31) optuženi u Britaniji za posjedovanje 19 krivotvorenih dokumenata sa „nepropisnom namjerom“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:22