DIPLOMATSKI INCIDENT

SAD o kineskom balonu: ‘Obavijestili smo 40 zemalja. Želimo biti sigurni...‘

Pojava kineskog špijunskog balona iznad Sjedinjenih Američkih Država prošlog tjedna izazvala je politički bijes

rušenje balona

Sjedinjene Države održale su brifinge u Washingtonu i Pekingu sa stranim diplomatima iz 40 zemalja o kineskom špijunskom balonu koji je ušao u američki zračni prostor krajem siječnja, otkrili su visoki dužnosnici administracije i diplomati.

Zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman izvijestila je gotovo 150 stranih diplomata u 40 veleposlanstava, rekao je dužnosnik, dok je u Pekingu američko veleposlanstvo okupilo strane diplomate u ponedjeljak i utorak kako bi predstavili američka otkrića o balonu.

"Želimo biti sigurni da dijelimo što više možemo sa zemljama diljem svijeta koje također mogu biti podložne ovakvim vrstama operacija," rekao je viši dužnosnik administracije.

Pojava kineskog špijunskog balona iznad Sjedinjenih Američkih Država prošlog tjedna izazvala je politički bijes u Washingtonu i natjerala američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da otkaže put u Peking za koji su se obje zemlje nadale da će popraviti njihove narušene odnose.

Borbeni zrakoplov američkih zračnih snaga oborio je balon u subotu na obali Južne Karoline, tjedan dana nakon što je prvi put ušao u američki zračni prostor. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je to bio vremenski balon koji je skrenuo s kursa i optužilo SAD za pretjeranu reakciju.

State Department također je poslao američkim misijama diljem svijeta informacije o incidentu s balonom kako bi ih podijelio sa saveznicima i partnerima, dodao je dužnosnik.

Na brifinzima u Pekingu, Sjedinjene Države iznijele su informacije kako bi pokazale da balon, koji je ušao u američki zračni prostor posljednjih dana siječnja i letio iznad američkih vojnih lokacija, nije balon za istraživanje vremenskih prilika kao što je rekao Peking, već zračni brod koji je korišten za špijunaža, rekli su diplomati u Pekingu koji su nazočili raspravama.

Diplomati na brifingu u Pekingu rekli su da im je rečeno da solarni paneli na balonu znače da mu treba više energije nego meteorološkom balonu i da njegova putanja leta nije u skladu s prirodnim obrascima vjetra. Američki dužnosnici rekli su da je balon bio opremljen kormilima i propelerima.

"Na temelju brifinga iz SAD-a, našeg vlastitog razumijevanja takvih balona i činjenice da je Kina do sada odbijala imenovati tvrtku ili entitet koji posjeduje ovaj balon, teško nam je povjerovati da je to civilni meteorološki balon", rekao je diplomat.

Informacija je bila slična onoj koju je Pentagon podijelio s novinarima, rekavši da su baloni bili dio kineske zračne flote koja je također narušila suverenitet drugih zemalja.

Washington Post je izvijestio da iako analitičari još uvijek ne znaju veličinu flote balona, jedan američki dužnosnik rekao je da je bilo "desetke" misija od 2018. i da baloni koriste tehnologiju koju je osigurala privatna kineska tvrtka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:13