PROMJENE U AZIJI

SAD očekuje unapređenje veza s Vijetnamom. To bi moglo razljutiti Kinu

Nejasno je što Vijetnam, koji se spori s Kinom oko granica u Južnom kineskom moru, kratkoročno može dobiti od podizanja razine odnosa
 Nhac Nguyen/Afp

Sjedinjene Američke Države očekuju podizanje diplomatskih odnosa sa svojim bivšim neprijateljom Vijetnamom na najvišu razinu dok predsjednik Joe Biden za tjedan dana putuje u Hanoi, što je potez koji bi mogao razljutiti Kinu i čije su poslovne implikacije nejasne, piše u nedjelju Reuters.

Vijetnam, koji strahuje od moguće reakcije svog znatno većeg susjeda Kine, prvotno je izrazio oprez glede tješnjih veza. Bidenova administracija je zbog toga povećala napore kako bi pridobila jugoistočnu azijsku zemlju, uključujući većim brojem posjeta visokih dužnosnika američke vlade u proteklih nekoliko mjeseci.

Washington zbog dosad neviđenih napora očekuje da će biti uzdignut na vrh vijetnamske diplomacije, na razinu s Kinom i Rusijom, s dva stupnja niže.

Biden je to javno rekao u srpnju, a dužnosnici iz obje zemlje su otad neslužbeno izrazili optimizam glede unapređenja odnosa, no dosad nijedna vlada nije objavila službeno priopćenje.

Vijetnam, možda u pokušaju da umiri Peking, raspravlja o posjetima na najvišoj razini u Hanoju nakon ili malo prije Bidenovog dolaska 10. rujna, a dužnosnici govore da bi se kineski predsjednik Xi Jinping i premijer Li Qianq mogli sastati s vijetnamskim vođama u narednim danima ili tjednima.

Rizik da bi unapređenje odnosa s Washingtonom Peking mogao loše primiti i dalje je visok, no komunistički vođe Vijetnama su možda odlučili da je sada najbolje vrijeme za taj potez jer će se odnosi s Kinom "vjerojatno pogoršati u budućnosti", rekao je Le Hong Hiep sa singapurskog instituta koji proučava jugoistočnu Aziju.

Nejasno je što Vijetnam, koji se spori s Kinom oko granica u Južnom kineskom moru, kratkoročno može dobiti od podizanja razine odnosa.

Dugo se raspravlja o dodatnoj američkoj vojnoj podršci za Hanoi, no ne očekuje se da će dogovor biti odmah postignut jer ti pregovori duže traju, pojasnio je Hiep.

Vijetnam u međuvremenu pregovora s nekoliko drugih zemalja glede unapređivanja i proširenja svojih zaliha oružja, uglavnom ruske proizvodnje, a nedavno je održao nekoliko sastanaka o obrambenim pitanjima s najvišim ruskim dužnosnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 19:26