TRUMP OPET GUBI

SAD: Odbačene tri tužbe republikanaca o nepravilnostima na predsjedničkim izborima

Sudac u Georgiji, kojega je imenovao sam Trump, odbacio je zahtjev da se zaustavi potvrđivanje Bidenove pobjede u toj saveznoj državi
Donald Trump 
 Brendan Smialowski/AFP

Američki predsjednik Donald Trump i njegovi saveznici u četvrtak su izgubili tri presude u pokušaju da spriječe proglašenje pobjede demokrata Joea Bidena na izborima.

Sudac u Georgiji, kojega je imenovao sam Trump, odbacio je zahtjev konzervativnog odvjetnika Lina Wooda da se zaustavi potvrđivanje Bidenove pobjede u toj saveznoj državi. U tužbi se tvrdilo da su tamošnji izborni službenici nepropisno izmijenili proces brojanja glasačkih listića odsutnih birača. 

- Zaustaviti proglašenje u zadnjem trenutku potaknulo bi zbunjenost i obespravljenost, što nema temelja u činjenicama i zakonu - rekao je okružni sudac Steven Grimberg iz Atlante tijekom izricanja presude. 

Trumpov pravni tim, predvođen njegovim osobnim odvjetnikom, bivšim gradonačelnikom New Yorka Rudyjem Giulianijem, u srijedu je održao konferenciju za medije na kojoj je ponovljeno da je Trump pobjednik izbora. Iznesen je niz optužbi o nepravilnostima na izborima, a najavljeno je i kako je to tek početak dugog procesa i da će dokaze predočiti tek kasnije.

Trumpova strategija ostanka na vlasti sve je više usredotočena na uvjeravanje republikanskih zastupnika da interveniraju u njegovo ime u ključnim saveznim državama u kojima je Biden pobijedio, otkrila su tri izvora agenciji Reuters.  

Nedugo nakon presice u srijedu sud u Pennsylvaniji odbacio je pokušaj Trumpova stožera da se poništi 2,2 tisuće glasova u Bucks Countyju u blizini Philadelphije zbog navodnih nepravilnosti oko omotnica. 

Sud u Arizoni je pak odbacio tužbu koja je pozvala na sprječavanje dužnosnika u Phoenixu da potvrde Bidenovu pobjedu.

Republikanska stranka u Arizoni tražila je od suca Johna Hannaha da naredi novu provjeru glasova u Maricopa Countyju, gdje živi većina stanovnika te savezne države, tvrdeći da su se glasovi ondje brojali na nezakonit način. 

Sudac još nije objasnio zašto je odbacio taj slučaj, no najavio je da će kasnije objaviti opširnije tumačenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2020 12:32