NAPETO STANJE

SAD odobrio prodaju oružja Tajvanu vrijednog 619 milijuna dolara; Kina: ‘Prestanite s tim poslovima‘

Prodaja uključuje i projektile za borbene zrakoplove F-16

Tajvanska vojska

 Daniel Ceng Shou-yi/Zuma Press/Profimedia/Daniel Ceng Shou-yi/zuma Press/profimedia

SAD su odobrile potencijalnu prodaju Tajvanu novog oružja vrijednog 619 milijuna dolara, uključujući i projektile za borbene zrakoplove F-16, u trenutku dok Tajvan javlja o upadima kineskih zračnih snaga u njihov prostor protuzračne obrane.

Prodaja oružja vjerojatno će dodatno pogoršati ionako napete veze između Washingtona i Pekinga, koji je opetovano zahtijevao prestanak takvih poslova, smatrajući ih neopravdanom potporom Tajvanu, otoku s demokratski izabranom vlašću, a koji Kina smatra svojim teritorijem, piše Reuters.

Pentagon je u srijedu priopćio da je američki State Department odobrio potencijalnu prodaju Tajvanu oružja i opreme, koja uključuje dvjesto protuzračnih naprednih raketa zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM) i sto raketa AGM-88B HARM.

"Predložena prodaja pridonijet će sposobnosti primatelja da osigura obranu svog zračnog prostora, regionalnu sigurnost i interoperabilnost sa Sjedinjenim Državama", stoji u priopćenju.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da će rakete pomoći u "učinkovitoj obrani zračnog prostora, kako bi se nosilo s prijetnjama i provokacijama komunističke vojske" te da će ojačati obrambene zalihe.

Tajvan je u četvrtak izvijestio o drugom danu velikih upada kineskih zračnih snaga u identifikacijsku zonu protuzračne obrane, pri čemu je tijekom posljednja 24 sata uočen 21 kineski zrakoplov.

Kina je rekla da su njezine aktivnosti u tom području opravdane jer nastoji obraniti svoj teritorijalni integritet i upozoriti SAD na "dosluh" s Tajvanom, unatoč ljutnji koju to u Tajvanu izaziva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2024 00:56