NEOČEKIVANI PREOKRET

SAD odustaje od progona Huaweijeve financijske direktorice koja je u kućnom pritvoru od 2018.

Cijeli je slučaj prerastao u simbol napetih odnosa između dviju globalnih velesila, SAD-a i Kine, pri čemu se i Kanada našla u diplomatskom škripcu
Meng Wanzhou 
 Don Mackinnon/AFP

Američko Ministarstvo pravosuđa postiglo je danas dogovor s glavnom financijskom direktoricom Huaweija Meng Wanzhou, koja je u kućnom pritvoru u Kanadi još od 2018. godine, prema kojemu će se umjesto izručenja u SAD smjeti vratiti u Kinu u zamjenu za priznanje određenog dijela optužbi koje joj se stavljaju na teret, piše New York Times.

Menadžerica koja je ujedno i kći suosnivača Huaweija Rena Zhengfeija pristala je na dogovor prema kojemu će doći do odgode optužnice, a potom i do potpunog odbacivanja na dan 1. prosinca 2022. ako se Meng bude pridržavala uvjeta sporazuma.

Meng je bila privedena u Kanadi na zahtjev SAD-a pod optužbom da je obmanjivala banku HSBC oko Huaweijevih poslova u Iranu.

Cijeli je slučaj prerastao u simbol napetih odnosa između dviju globalnih velesila, SAD-a i Kine, pri čemu se i Kanada našla u diplomatskom škripcu.

Kao kolateralne žrtve tako su se našla dva kanadska državljana, nekadašnji diplomat Michael Kovrig te biznismen Michael Spavor.

Naime, nedugo nakon uhićenja Meng Wanzhou u Vancouveru, njih dvojica završili su u kineskom zatvoru, što je protumačeno kao odmazda Pekinga (što je Kina negirala). Spavor je u kolovozu osuđen na 11 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za "špijuniranje".

Još je prerano suditi hoće li razrješenje ovog slučaja značiti barem kakvo-takvo zatopljavanje odnosa između Washingtona i Pekinga.

Naime, praktički svi ostali vanjskopolitički potezi administracije Joea Bidena ukazuju na sve tvrđi pristup prema Kini. S druge strane, Ottawa se nada da bi zatočeni Kanađani mogli također u dogledno vrijeme biti pušteni kućama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:54