SJEVERNI TOK 2

SAD odustaje od sankcija Nijemcima zbog Putinovog energetskog megaprojekta

Washington se strogo protivi plinovodu dugom 1200 kilometara, kojim se želi znatno povećati potencijal za isporuke ruskog prirodnog plina u Njemačku
 Odd Andersen/AFP

Američka vlada odlučila je odustati od najavljenih sankcija protiv Sjevernog toka 2 zbog negativnih posljedica na odnose s Njemačkom. SAD se protive izgradnji plinovoda koji će povezivati Rusiju preko Baltika s Njemačkom.

U izvješću poslanom američkom Kongresu, američki državni tajnik Antony Blinken napisao je da bi odustajanje od kaznenih mjera bilo u nacionalnom interesu SAD-a.

Na meti su tvrtka za izgradnju plinovoda Nord Stream 2 AG i njezin direktor, Nijemac Matthias Warnig. U američkom izvješću navodi se kako su tvrtka i njen direktor uključeni u aktivnosti koje podliježu američkom zakonu o sankcijama, no sankcije bi imale negativne učinke na odnose SAD s Njemačkom, Europskom unijom i ostalim europskim saveznicima.

Istodobno SAD ne odustaju od sankcija ruskim partnerima u izgradnji Sjevernog toka 2. Amerikanci su već proglasili sankcije protiv četiri ruske institucije, a sad predlažu sankcije brodovima koji polažu cijevi za naftovod, prenosi njemački Spiegel.

Američki mediji još su u utorak izvijestili o odluci američkih vlasti. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (SPD) rekao je da će State Department izvijestiti Kongres o tome za tri mjeseca, što znači da Njemačka i SAD imaju još tri mjeseca za razgovore o tome.

Washington se strogo protivi plinovodu dugom 1200 kilometara, kojim se želi znatno povećati potencijal za isporuke ruskog prirodnog plina u Njemačku, prenosi Spiegel. Poput svog prethodnika Donalda Trumpa, Biden tvrdi da će Njemačka i Europa time postati sve ovisnije o Rusiji i istovremeno naštetiti Ukrajini, staroj tranzitnoj zemlji za put ruskog plina prema Europi, koju ovaj plinovod zaobilazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:39