UVREDA ŽRTVAMA

SAD ogorčen zbog oslobađajuće presuda za ubojstvo novinara Pearla: ‘Omogućite nam progon Sheikha‘

Odluka da se Sheikh oslobodi i pusti iz zatvora kao i još trojica uvreda je žrtvama terorizma, rekla je glasnogovornica Bijele kuće
Ahmed Omar Saeed Sheikh
 Aamir Qureshi

Sjedinjene Države ogorčene su odlukom Vrhovnog suda Pakistana koji je ranije u četvrtak oslobodio pakistansko-britanskog ekstremista okrivljenog za ubojstvo američkog novinara Daniela Pearla 2002. godine.

"Pozivamo pakistansku vladu da brzo razmotri zakonske opcije, među njima da omogući Sjedinjenim Državama progon (Ahmeda Omara Saeeda) Sheikha za brutalno ubojstvo američkog građanina i novinara", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Pakistanski Vrhovni sud oslobodio je u četvrtak pakistansko-britanskog ekstremista osumnjičenog da je 2002. oteo i ubio novinara Daniela Pearla naredivši njegovo trenutačno oslobođenje kao i trojice njegovih suučesnika.

Bijela kuća "ogorčena je odlukom suda" u vezi s "brutalnim ubojstvom koje je šokiralo svijet".

"Ta odluka da se Sheikh oslobodi tereta krivnje i pusti iz zatvora kao i još trojica osumnjičenih uvreda je žrtvama terorizma posvuda u svijetu, uključivo u Pakistanu", rekla je Psaki.

image
Daniel Pearl
-

Sud je naredio puštanje iz zatvore i trojice suučesnika, a to su Salman Saquib, Fahad Nasim et Sheikh Adil koji su 2002. bili osuđeni na doživotni zatvor jer su slali elektroničke poruke da su oteli novinara.

Sud smatra da Ahmed Omar Saeed Sheikh nije počinio "nikakvo 'kazneno djelo u ovom slučaju i da treba odmah biti oslobođen", rekao je na današnjem ročištu jedan od njegovih odvjetnika.

Pearl, dopisnik Wall Street Journala (WSJ) iz južne Azije, sa sjedištem u New Delhiju, otet je 2002. u pakistanskom gradu Karachiju gdje je trebao intervjuirati islamističkog vođu. No Pearl je nakon otmice okrutno ubijen odrubljivanjem glave.

Svojedobno je sud za teroristička djela proglasio Sheikha krivim za otmicu i ubojstvo Pearla te mu odredio smrtnu kaznu. Trojica njegovih pomoćnika su dobili kazne doživotnog zatvora.

Nova presuda znači da će Sheikh nakon 18 godina provedenih u zatvoru sada odmah biti oslobođen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:18