MOTIV JE ODMAZDA

SAD optužio Iranca da je planirao ubiti Johna Boltona, bivšeg Trumpova savjetnika

Bolton je u srijedu na Twitteu zahvalio ministarstvu pravosuđa na djelovanju

John Bolton

 Logan Cyrus/Afp

SAD je u srijedu optužio pripadnika iranske elitne Revolucionarne garde da je planirao ubiti Johna Boltona, savjetnika za nacionalnu sigurnost bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je Šahram Pursafi, zvan i Mehdi Rezaji (45), iz Teherana, vjerojatno želio ubiti Boltona iz odmazde za ubojstvo Kasima Sulejmanija, zapovjednika Revolucionarne garde koji je poginuo u američkom napadu dronom u siječnju 2020. godine.

Po kaznenoj prijavi, Pursafi je zatražio od američkog rezidenta koji je identificiran samo kao "osoba A" da fotografira Boltona, pod izgovorom da su fotografije potrebne za knjigu koja je u pripremi.

Američki rezident upoznao je Pursafija s tajnim vladinim doušnikom koji je mogao fotografirati za određenu cijenu.

Idući mjesec, Pursafi je po istražiteljima kontaktirao doušnika na aplikaciji za slanje kriptiranih poruka i ponudio mu 250.000 dolara da angažira nekog da "eliminira" Boltona, a taj je iznos kasnije povećan na 300.000 dolara.

Bolton je u srijedu na Twitteu zahvalio ministarstvu pravosuđa na djelovanju.

"Premda se sada javno ne može reći puno, jedno je neosporno. Iranski vladari su lažljivci, teroristi i neprijatelji Sjedinjenih Država", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 03:35