RADIOLOŠKA OPASNOST

SAD optužuje: ‘Rusija ne želi priznati rizik u nuklearki Zaporižje, zato su blokirali deklaraciju‘

Rusija je u petak blokirala usvajanje zajedničke deklaracije nakon četverotjedne konferencije UN-a o neširenju nuklearnog naoružanja

Satelitska snimka nuklearne elektrane Zaporižje

 Handout/AFP

Washington je u nedjelju ocijenio da Rusija ne želi priznati ogromni radiološki rizik u nuklearnoj elektrani Zaporižje u Ukrajini, dodavši da je to bio razlog zašto su blokirali posljednji nacrt ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja.

"Ruska Federacija sama je odlučila blokirati konsenzus oko finalnog dokumenta na kraju Desete revizijske konferencije ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT). Rusija je to učinila kako bi blokirala jezik koji je samo dao na znanje ogroman rizik u nuklearnoj elektrani Zaporižji u Ukrajini", priopćio je State Department.

Rusija je u petak blokirala usvajanje zajedničke deklaracije, nakon četverotjedne konferencije UN-a o NPT-u te osudila, kako je navela, "političke" aspekte teksta.

Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT), koji je tema sastanka 191 potpisnice svakih pet godina, nastoji spriječiti širenje nuklearnog oružja, promicati potpuno razoružanje i suradnju u mirnodopskoj uporabi nuklearne energije.

Prema izvorima bliskim pregovorima, Rusija se posebno protivila dijelovima teksta koji su se ticali ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje koju je okupirala ruska vojska.

U zadnjem nacrtu teksta bila je izražena "ozbiljna zabrinutost" zbog vojnih aktivnosti oko ukrajinskih elektrana, uključujući Zaporižje, kao i zbog gubitka ukrajinske kontrole nad takvim mjestima i negativnog utjecaja na sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 00:10