SKUPINA G20

SAD optužuje ruske financijske čelnike da su upleteni u rat: ‘Sudjelujete u Putinovim zločinima‘

Ministrica financija SAD-a pozvala kolege iz G20 da udvostruče napore u pružanju potpore Ukrajini i ograniče rusku sposobnost da vodi rat

Janet Yellen

 Manjunath Kiran/AFP

Američka ministrica financija Janet Yellen optužila je u petak ruske dužnosnike koji sudjeluju na sastanku financijskih čelnika skupine G20 da su "upleteni" u rat u Ukrajini. Indijski premijer Narendra Modi pozvao je financijske lidere da se fokusiraju na "najranjivije građane" svijeta, ne spomenuvši izravno rat u Ukrajini premda će taj sukob i njegove posljedice na globalno gospodarstvo vjerojatno dominirati dvodnevnim sastankom.

Modi je rekao da su pandemija covida-19 i "sve veće geopolitičke napetosti u različitim dijelovima svijeta" doveli do neodrživih razina duga u nekoliko zemalja, poremećaja u globalnim opskrbnim lancima i prijetnji prehrambenoj i energetskoj sigurnosti. "Pozvao bih da se vaše rasprave fokusiraju na najranjivije građane svijeta", rekao je, dodajući da svjetskom gospodarstvu treba vratiti stabilnost, povjerenje i rast.

U povodu prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, Yellen je pozvala kolege iz G20 da "udvostruče napore u pružanju potpore Ukrajini i ograniče rusku sposobnost da vodi rat".

Čelnici skupine G7 trebali bi najaviti nove sankcije protiv onih koji pomažu ruskom ratu, nakon virtualnog sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kasnije u petak. Pred taj sastanak, Britanija je uvela nove sankcije Rusiji uključujući zabranu izvoza robe koja se koristi na bojišnici i zabranu uvoza željezne i čelične robe.

Indija ne želi raspravu o novim sankcijama

G20 uključuje zemlje članice skupine G7 i Rusiju, Kinu, Indiju, Brazil i Saudijsku Arabiju, među ostalima.

Yellen je rekla da to što ruski predsjednik Vladimir Putin koristi hranu i energiju kao "oružje" šteti ne samo Ukrajini nego i globalnom gospodarstvu, a posebno zemljama u razvoju. "Pozivam ruske dužnosnike ovdje na G20 da shvate da su time što nastavljaju raditi za Kremlj upleteni u Putinove zločine", rekla je Yellen. "Oni snose odgovornost za živote i sredstva za život koje se oduzima u Ukrajini i globalnu štetu."

Ruski ministar financija Anton Siluanov i guvernerka središnje banke Elvira Nabjulina nisu nazočni na sastanku G20 u Indiji nego ih predstavljaju njihovi zamjenici.

image

Sastanak financijskih čelnika skupine G20

Handout/AFP

Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je Reutersu da financijski čelnici skupine G20 moraju osuditi rusku agresiju na Ukrajinu i da Europa radi na novim sankcijama protiv Moskve.

Indija, koja predsjeda skupinom G20, ne želi da taj blok razgovara o novim sankcijama Rusiji i izvršava pritisak da se u završnoj izjavi skupa ne koristi riječ "rat", rekli su dužnosnici G20 za Reuters. New Delhi je neutralan u tom sukobu i jako je povećao kupovinu jeftinije ruske nafte.

Rusija svoja djelovanja u Ukrajini smatra "specijalnom vojnom operacijom".

U završnoj izjavi samita G20 u Indoneziji prošle godine bilo je istaknuto da većina država članica osuđuje rat u Ukrajini, uz napomenu da neke države vide sukob drugačije. Njemački ministar financija Christian Lindner rekao je na rubu sastanaka da je G20 ranije kritizirao Rusiju i da se sada ne smije povući. "Treba biti apsolutno jasan, ovo je rat koji je pokrenuo Putin", rekao je.

Poboljšani gospodarski izgledi

Sastanak se održava u trenutku kada su se globalni gospodarski izgledi poboljšali u odnosu za zadnji samit G20 u listopadu, kada je niz zemalja bio na rubu recesije zbog porasta cijena energije i hrane izazvanog ratom. Yellen je istaknula to poboljšanje kazavši da je globalno gospodarstvo "u boljoj poziciji danas nego što su mnogi predviđali prije samo nekoliko mjeseci".

MMF prognozira rast globalnog BDP-a u 2023. za 2,9 posto, dok je u listopadu prognozirao 2,7 posto, no to je još daleko manje od 3,4 posto ostvarenih 2022. godine. Yellen je to poboljšanje jednim dijelom pripisala suradnji između središnjih banaka i vlada G20 u protekloj godini u odlučnom suzbijanju inflacije, čak i po cijenu rasta.

Inflacija u SAD-u i drugim zemljama je pala kao i cijene energije, no Yellen je istaknula da se ti napori moraju nastaviti i da treba više raditi na ublažavanju posljedica rata. G20 bi trebao razgovarati i o smanjivanju dugova zemalja u krizi. Raste pritisak na Kinu, najvećeg svjetskog bilateralnog vjerovnika, i druge nacije da pristanu na značajan otpis dugova.

U video obraćanju skupu, kineski ministar financija Liu Kun ponovio je stajalište Pekinga da bi Svjetska banka i druge multilateralne razvojne banke trebale sudjelovati u tome kao i bilateralni vjerovnici. Međunarodne financijske institucije i komercijalni vjerovnici trebali bi slijediti načelo "zajedničko djelovanje, pravedna podjela tereta", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:38