ŠTO SE ČEKA?

SAD optužuju glavnog tajnika zbog iranskih dronova: ‘Očito je popustio ruskih prijetnjama‘

Optužile su ga da nije poslao dužnosnike u Ukrajinu da pregledaju bespilotne letjelice koje koristi Rusija

 Antonio Guterres

 Ed Jones/Afp

Sjedinjene Države optužile su glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da je "očigledno popustio ruskim prijetnjama" i da nije poslao dužnosnike u Ukrajinu da pregledaju bespilotne letjelice koje koristi Rusija, a za koje Washington i drugi tvrde da ih je isporučio Iran, objavio je Reuters.

Rusija je, navodi se, zanijekala da su njezine snage koristile iranske bespilotne letjelice u Ukrajini i tvrdi da službenici UN-a nemaju mandat da putuju u Kijev kako bi istražili porijeklo bespilotnih letjelica.

Iran je, s druge strane, priznao da je opskrbio Moskvu bespilotnim letjelicama istaknuvši, međutim, ustvrdio da su one poslane prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Sjedinjene Države i Ukrajina ističu da isporuka bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Rusiji krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a iz 2015. kojom se potvrđuje iranski nuklearni sporazum. Očekuju da Guterres pošalje dužnosnike u Kijev da istraže taj problem.

image

Antonio Guterres

Ed Jones/Afp

"Žao nam je što UN nije pokrenuo normalnu istragu tog kršenja", rekao je zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood, na sastanku Vijeća sigurnosti, u ponedjeljak, o rezoluciji iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015.

U izvješću Vijeću ranije ovog mjeseca, Guterres je rekao da dužnosnici UN-a ispituju dostupne informacije i da će svi nalazi biti dostupni nadležnima u dogledno vrijeme.

Upitan u ponedjeljak o pritisku s kojim se suočio, Guterres je novinarima rekao da se optužbe zapada, da je Iran opskrbio Rusiju bespilotnim letjelicama koje se koriste u Ukrajini, promatraju u širem kontekstu svega onoga što UN poduzima vezano uz taj rat, a kako bi se utvrdilo bi li i kada trebali poslati dužnosnike u Kijev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:32