SASTANAK LIDERA

SAD, Pariz, Berlin i London zabrinuti zbog Irana: ‘Ne smijemo dopustiti da proizvedu ili nabave nuklearno oružje‘

Sastali su se u subotu poslijepodne kako bi razgovarali na marginama summita G20 u Rimu.
Svjetski lideri.
 Brendan Smialowski/AFP

Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka i Velika Britanija izrazile su u subotu "snažnu i sve veću zabrinutost" zbog iranske nuklearne aktivnosti, pozivajući Teheran da "promijeni smjer" i tako spasi ugovor o njegovu nuklearnom programu.

Američki predsjednik Joe Biden, francuski Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Boris Johnson sastali su se u subotu poslijepodne kako bi razgovarali na marginama summita G20 u Rimu.

- Odlučni smo u nakani da djelujemo tako da Iran nikad ne može proizvesti ni nabaviti nuklearno oružje te izražavamo snažnu i sve veću zabrinutost zbog učestalih provokativnih mjera Irana na nuklearnom polju, poput proizvodnje visoko obogaćenog uranija i obogaćenog uranijeva metala - istaknuli su u zajedničkom priopćenju nakon sastanka.

Velesile su 2015. potpisale povijesno važan ugovor s Islamskom Republikom (nazvan JCPOA, Zajednički globalni akcijski plan) koji je potonju trebao spriječiti da proizvede atomsku bombu. Amerikanci su se 2018., za mandata Donalda Trumpa, jednostrano povukli iz ugovora i ponovo uveli sankcije Iranu koji je, reagirajući na takvu odluku, postupno odustajao od ograničenja nametnutih njegovu nuklearnom programu.

No, Teheran je ovog tjedna rekao da je voljan u studenome nastaviti pregovore kako bi spasio ugovor.

- Sigurni smo da je još moguće brzo postići i realizirati dogovor o ponovnom poštovanju Nuklearnog sporazuma s Iranom (JCPOA-a), kako bi se dugoročno zajamčilo da iranski nuklearni program bude isključivo mirnodopske naravi te predvidjeti ukidanje sankcija - ističe dalje četvero zapadnih čelnika u priopćenju.

- To će biti moguće samo ako Iran promijeni smjer - upozorili su ipak.

- Pozivamo predsjednika Raisija da iskoristi ovu priliku i potrudi se u dobroj volji kako bi se naši pregovori čim prije uspješno završili. To je jedini siguran način da se spriječi opasna eskalacija koja nikome nije u interesu - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 19:12