PRIJELOMNA ODLUKA

SAD planira konačni udar na Putinove plaćenike: ‘Taj bi potez presudio wagnerovcima!‘

Prigožin i njegova skupina već su sankcionirani od SAD-a, Ujedinjene Kraljevine i EU, no unatoč tome skupina je samo nastavila jačati i širiti utjecaj

Obraćanje Jevgenija Prigožina osuđenicima u zatvoreničkoj koloniji/Arhivska fotografija

 Profimedia

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena razmatra hoće li rusku grupu Wagner, zloglasnu privatnu plaćeničku vojsku, označiti kao stranu terorističku organizaciju, izjavile su dvije osobe upoznate s ovom tematikom, a sve u sklopu napora da se onesposobi djelovanje tih snaga u Ukrajini te sve veća prisutnost i utjecaj te grupe u Africi.

Kako prenosi Bloomberg, administracija nije donijela konačnu odluku o tom pitanju, kažu izvori koji su željeli ostati anonimni, a koji su sudjelovali u privatnim savjetovanjima o tom pitanju. Proglašenje te grupe Wagner stranom terorističkom organizacijom omogućilo bi SAD-u pokretanje kaznenog progona protiv te skupine i njezinih članova, kao i praćenje njezine imovine diljem svijeta.

Takav potez predstavljao bi novi napor Washingtona da se suprotstavi skupini koja je dobila na značaju i moći diljem svijeta, posebno otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, budući da su njezini plaćenici počeli igrati glavnu ulogu u borbama. Šef i osnivač grupe Wagner Jevgenij Prigožin smatra se jednim od glavnih saveznika i pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina te zagovaratelja njegovih ratnih napora u Ukrajini. Poznat je i kao ‘Putinov kuhar‘ zbog unosnih i povlaštenih ugovora njegove catering tvrtke s Kremljom.

‘Jedan od stupova naše domovine‘

Jedan glasnogovornik State Departmenta, govoreći pod uvjetom anonimnosti, odbio je potvrditi rasprave o grupi Wagner, ali je rekao da će SAD nastaviti s pozivima na odgovornost onih koji su odgovorni za ruski rat u Ukrajini. Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, pak, nije odgovorio na zahtjev za komentarom na ovu temu.

Ruska vlada ranije je negirala svaku službenu povezanost s ozloglašenom skupinom. Prigožin i njegova skupina već su sankcionirani od SAD-a, Ujedinjene Kraljevine i Europske unije, no unatoč tome skupina je samo nastavila jačati i širiti svoj utjecaj. U rujnu je Prigožin prvi put priznao da je on osnivač skupine te da su njezini pripadnici bili aktivni u Siriji i nekim drugim arapskim državama, kao i u Africi i Latinskoj Americi. Grupu Wagner je nazvao "jednim od stupova naše domovine".

Ruska državna televizija istaknula je ulogu ove skupine u ratu u Ukrajini. U rujnu se pojavila snimka muškarca koji jako sliči Prigožinu dok nudi prijevremeno puštanje na slobodu zatvorenicima koji prežive šestomjesečnu borbu na bojištu u Ukrajini, što on nikad nije potvrdio, no poznato je da skupina regrutira zatvorenike te postoje brojna svjedočenja i izvještaji da je upravo Prigožin taj koji obilazi kažnjeničke kolonije i nudi zatvorenicima amnestiju i plaću za odlazak u borbe.

Zapadni dužnosnici također su sve zabrinutiji zbog prisutnosti grupe Wagner u pojedinim dijelovima Afrike. Ujedinjeni narodi objavili su u ožujku da istražuju kršenja ljudskih prava u Maliju od strane Wagnerovih plaćenika, čije je raspoređivanje u toj zapadnoafričkoj državi potaknulo Francusku i njezine saveznike na povlačenje snaga.

Sada regrutiraju i u Africi?

Dodatno sankcioniranje skupine moglo bi pomoći Bijeloj kući da umanji pritisak nekih američkih kongresnika, koji su pozvali Bidenovu administraciju da Putinovu vladu proglasi državnim sponzorom terorizma. U srpnju je Senat jednoglasno donio neobvezujuću rezoluciju kojom poziva Bidena da to učini. Američki dužnosnici tvrdili su da trenutačne sankcije već postižu isti rezultat te da bi taj potez mogao imati neželjene posljedice, poput blokiranja humanitarnih transakcija s Rusijom.

U jednom su članku još u lipnju dva bivša dužnosnika američke Središnje obavještajne agencije (CIA) apelirala da se grupa Wagner proglasi stranom terorističkom organizacijom, istaknuvši da bi to "uključilo u igru ključnu komponentu američkog kaznenog zakona". "To je važan i neophodan korak prema okončanju koristi od Wagner grupe za Kremlj, a time i njezina postojanja", naveli su James Patrila i Phil Wasielewski na Lawfare blogu.

U međuvremenu, ruski neovisni portal The Insider prenio je izvješće The Daily Beasta prema kojem je skupina počela regrutirati plaćenike u zatvorima i u Africi, točnije u Srednjoafričkoj Republici (CAR). Prema tim informacijama, Wagnerovci traže ljude za sudjelovanje u vojnim operacijama u drugim regijama, uključujući Ukrajinu, naveo je The Daily Beast pozivajući se na dva viša dužnosnika u CAR-u.

Prema tim izvješćima, grupa Wagner je regrutirala desetke zatvorenih pobunjenika, uključujući i muškarce koji su u zatvoru zbog ubojstava te silovanja žena i djece. Prema riječima tih dužnosnika, mnogi od novih regruta su teroristi, koji su kontrolirali veći dio CAR-a desetak godina tijekom građanskog rata, služeći se nasiljem i zastrašivanjem civila.

‘Nitko ih ne može zaustaviti‘

Časnik koji radi u vojnom stožeru u Banguiju, glavnom gradu CAR-a, rekao je da je skupina počela regrutirati zatvorenike u listopadu. "Nitko ih ne može zaustaviti jer im je vlada dala toliko moći da rade kako god hoće", rekao je on. Drugi vojni dužnosnik rekao je za The Daily Beast da će pobunjenici koje su oslobodili ruski plaćenici biti angažirati u inozemstvu. "Oni su rekli da trebaju hitno radnu snagu u Maliju i Ukrajini", navodi dužnosnk, koji radi s vojskom CAR-a. "Mislim da je više od 20 ljudi koje smo držali (zbog vrlo teških zločina) oslobođeno".

Iako su zatvorenici u pritvoru lokalnih snaga, plaćenici Wagnera, koji su aktivni u CAR-u otkako se lokalna vlada obratila Rusiji za sigurnosnu pomoć i opskrbu oružjem 2017. godine, imaju utjecaj na sigurnosna tijela te srednjoafričke zemlje.

Prigožin je, podsjeća Insider, serijski prijestupnik kojem je suđeno zbog krađe, prijevare i uključivanje maloljetnika u kriminalne aktivnosti. Njegovi su plaćenici angažirani u mnogim operacijama u inozemstvu, a u mnogim slučajevima - kao što je invazija na Ukrajinu - pod izravnim zapovjedništvom ruske vojne obavještajne službe GRU. Prigožin također financira "Agenciju za istraživanje interneta", što je zapravo najveća ruska ‘farmu trolova‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:40