StoryEditor
ČELNIK VENEZUELE

SAD PODIGNUO OPTUŽNICU PROTIV NICOLASA MADURA Terete ga za narko terorizam i nude 15 milijuna dolara za informaciju koja će dovesti do uhićenja

 
Nicolas Maduro
 AFP

Američka vlada  podignula je u četvrtak optužnicu za "narko terorizam" protiv predsjednika Venezuele Nicolasa Madura i drugih visokih dužnosnika u toj zemlji .

State Department nudi nagradu do 15 milijuna dolara za informaciju koja bi mogla dovesti do uhićenja i osude Madura koji je na vlasti u Venezueli od 2013.

Glavni državni tužitelj SAD-a William Barr objavio je optužnicu protiv Madura koji se već suočava s američkim sankcijama i naporima SAD-a da ga se svrgne s vlasti.

Ministarstvo informiranja Venezule nije odmah odgovorilo na upit za komentar.

Barr je optužio Madura i njegove suradnike za zavjeru s disidentskom frakcijom ljevičarske kolumbijske gerilske skupine FARC kako bi "preplavio SAD kokainom".

"Dok građani Venezuele pate, ova skupina puni svoje džepove“, rekao je Barr o Maduru i drugim venezuelskim dužnosnicima, uključujući ministra obrane i predsjednika Vrhovnog suda.

Podizanje optužnice, rijedak američki potez protiv šefa druge države, predstavlja ozbiljan pritisak Washingtona na Madura u vrijeme kad neki američki dužnosnici pričaju da je Donald Trump frustriran rezultatima svoje politike prema Venezueli.

Venezuela upozorava na 'novi oblik državnog udara'

Venezuelski ministar vanjskih poslova nazvao je optužnicu koju su Sjedinjene Države podignule protiv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura i nekolicine venezuelskih čelnika za "narkoterorizam" "novim oblikom državnog udara".

Američki predsjednik Donald Trump "opet napada venezuelski narod i njegove demokratske institucije posežući za novi oblikom državnog udara na temelju kukavnih, drskih i neutemeljenih optužaba", rekao je Jorge Arreaza na televiziji.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. kolovoz 2020 08:58