BORBA S PANDEMIJOM

SAD ponovno građanima savjetuje testiranje na koronavirus i kad nemaju simptome

CDC je krajem kolovoza šokirao zdravstvene stručnjake kad je objavio upute da se oni koji nemaju simptome ne moraju testirati
 Tolga Akmen/AFP

Američki Centar za sprječavanje i prevenciju bolesti (CDC) od petka ponovno savjetuje da se na koronavirus testiraju i oni koji su bili izloženi virusu, no nemaju simptome.

CDC je krajem kolovoza šokirao zdravstvene stručnjake kad je objavio upute da se oni koji nemaju simptome covida-19 ne moraju testirati.

CDC je prije 24. kolovoza na testiranje poticao sve koji su bili u kontaktu s virusom, što se ponovno savjetuje od ovog petka, nakon povlačenja izmjena uvedenih krajem prošlog mjeseca.

„Povratak pristupu temeljenom na znanosti CDC-ja je dobra vijest za javno zdravlje i našu ujedinjenu borbu protiv ove pandemije“, priopćio je nakon te vijesti Thomas File, predsjednik američkog udruženja IDSA koje okuplja liječnike i stručnjake za zarazne bolesti.

Dio dužnosnika saveznih država prošli je mjesec tvrdilo da je odluka američke vlade da se testiranje savjetuje samo onima sa simptomima donesena zbog želje predsjednika Donalda Trumpa da uoči izbora 3. studenoga smanji dnevni broj novozaraženih koronavirusom.

Trump je u lipnju rekao da je velik broj testova „dvosjekli mač“ jer se zbog toga čini da SAD stoji lošije nego druge države.

Tada je pozvao „na usporavanje testiranja“, a dužnosnik Bijele kuće ga je kasnije branio tvrdeći da se čelnik SAD-a šalio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:12