STRAH DILJEM SVIJETA

SAD postrožuje pravila putovanja, neke zemlje zbog omikrona zatvaraju granice

Trenutno cijepljeni međunarodni putnici mogu dati negativan rezultat u roku od tri dana od mjesta polaska.

Prizor s aerodroma u Milwaukeeju.

 Mark Hertzberg/Zuma Press/Profimedia

Zračni putnici u Sjedinjene Države suočit će se sa strožim pravilima testiranja na covid-19, dok nekoliko zemalja zatvara svoje granice zbog povećane neizvjesnosti oko zaraznosti omikron varijante koronavirusa i njezine sposobnosti izbjegavanja postojećih cjepiva.

U Aziji i Pacifiku, Japan i Hong Kong rekli su da će proširiti ograničenja putovanja, dok se Australija priprema za više zaraženih omikronom nakon što su najmanje dvije osobe posjetile nekoliko lokacija u najvećem australskom gradu, dok su vjerojatno bili zarazni.

U pokušaju da spriječi naglo zatvaranje granica, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je zemlje da primjene "pristup utemeljen na dokazima i riziku" na mjere putovanja, rekavši da "opće zabrane putovanja neće spriječiti međunarodno širenje i teško će opteretiti živote i sredstva za životne uvjete".

"Čak i ako nova varijanta postane raširenija, cjepiva koja imamo nastavit će pružati zaštitu", rekao je izvršni direktor Europske agencije za lijekove Emer Cooke.

Laboratorijske analize trebale bi u sljedeća dva tjedna pokazati ima li krv cijepljenih ljudi dovoljno antitijela za neutralizaciju nove varijante, rekao je Cooke, ponavljajući primjedbe proizvođača cjepiva BioNTech i znanstvenika.

Izvršni direktor BioNTech-a rekao je da će cjepivo koje proizvodi u partnerstvu s Pfizerom vjerojatno ponuditi snažnu zaštitu od teškog obolijevanja od omikrona.

Prvi put otkrivena u južnoj Africi prije tjedan dana, omikron varijanta izazvala je globalnu uzbunu, uzburkala tržišta, izazvala zabranu putovanja i pokazala nerazmjer između masovnog cijepljenja u bogatim zemljama i rijetkog cijepljenja u svijetu u razvoju.

Oko 56 zemalja provodi putne mjere za zaštitu od omikrona od 28. studenog, priopćio je WHO.

"Dobro razumijem zabrinutost svih zemalja da zaštite svoje građane od varijante koju još ne razumijemo u potpunosti", rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Ali jednako sam zabrinut što nekoliko država članica uvode opće mjere koje same po sebi nisu utemeljene na dokazima niti učinkovite i koje će samo pogoršati nejednakosti", dodao je Ghebreyesus.

Sjedinjene Američke Države zahtijevaju da svi zračni putnici koji ulaze u zemlju pokažu negativan test na covid-19 obavljen unutar jednog dana od polaska, priopćio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kasno u utorak.

Trenutno cijepljeni međunarodni putnici mogu dati negativan rezultat u roku od tri dana od mjesta polaska. Novi uvjet jednodnevnog testiranja vrijedi i za američke i za strane državljane.

U Aziji, Japan, koji je već zatvorio svoje granice za sve nove strance, rekao je da će proširiti svoju zabranu na strance sa statusom stalnog boravišta iz 10 afričkih zemalja, uključujući Južnu Afriku.

Hong Kong će od petka proširiti zabranu ulaska osobama koje nemaju stalno boravište na još tri zemlje, Japan, Portugal i Švedsku.

Južnokorejski ministar unutarnjih poslova i sigurnosti Jeon Hae-cheol pozvao je na strože mjere prevencije virusa kako bi spriječio omikron, nakon što su osobe za koje se sumnja da su zaražene omikronom stigle iz Nigerije.

Zemlja, koja je prijavila dnevni rekord od preko 5000 zaraženih covidom-19, do sada nije otkrila nijedan potvrđeni slučaj varijante omikrona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 13:59