‘FILTRIRANJE‘

SAD poziva Rusiju da odmah prestane s prisilnim deportacijama iz Ukrajine: ‘To je ratni zločin!‘

‘Moskva namjerno odvaja rusku djecu od njihovih roditelja i otima drugu iz sirotišta prije no što ih daje na posvajanje unutar Rusije‘, tvrdi Blinken

Antony Blinken

 Kazuhiro Nogi/Afp

Sjedinjene Države pozvale su Rusiju da odmah pusti Ukrajince koje je istjerala iz njihove domovine i dopusti vanjske promatrače navodeći izvješća da Moskva ukrajinsku djecu daje na posvajanje te da tisuće drugih "nestaju".

"Nezakonit transfer i deportacija zaštićenih osoba teško je kršenje Četvrte ženevske konvencije o zaštiti civila i ratni je zločin", rekao je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken.

On je u izjavi rekao da izvješća pokazuju kako Moskva "namjerno odvaja rusku djecu od njihovih roditelja i otima drugu iz sirotišta prije no što ih daje na posvajanje unutar Rusije" te da su također "zatočene ili nestale tisuće civila koje ne prolaze "filtriranje".

Ukrajinski dužnosnici optužili su Rusiju da je deportirala stotine tisuća ljudi iz područja u Ukrajini pod ruskom okupacijom prisilivši ih na tzv. "filtracijske logore" te su pozvali pomoć Crvenog križa.

Moskva od početka invazije 24. veljače negira da namjerno gađa civile u, kako je zove, posebnoj vojnoj operaciji, te kaže da nudi humanitarnu pomoć onima koji žele napustiti zemlju.

Ženevske konvencije iz 1949., u kojima se definiraju međunarodni pravni standardi za humanitarni tretman u sukobima, zabranjuju masovne prisilne transfere civila za vrijeme sukoba na teritorij okupacijske sile kvalificirajući to kao ratni zločin.

"Procjene iz različitih izvora, uključujući i rusku vladu, pokazuju da su ruske vlasti ispitivale, pritvorile i prisilno deportirale između 900.000 i 1,6 milijun ukrajinskih građana, uključujući 260.000 djece, iz njihovih domova u Rusiju - često u izolirana područja na Dalekom istoku ", rekao je Blinken uoči konferencije zakazane za četvrtak na kojoj će se govoriti o "odgovornosti" u sukobu koji traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:04