RAT NA BLISKOM ISTOKU

SAD predložio rezoluciju o privremenom prekidu vatre u Pojasu Gaze: ‘Ta ofenziva se ne smije dogoditi!‘

Izrael planira napasti Rafah na jugu Pojasa Gaze, gdje je više od milijun Palestinaca potražilo utočište

Rafah na jugu Pojasa Gaze

 Mohammed Abed/Afp

Sjedinjene Države predložile su alternativni prijedlog rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koji naglašava "potporu za privremeni prekid vatre u Pojasu Gaze čim to bude izvedivo", po tekstu koji je Reuters u ponedjeljak dobio na uvid.

Washington je nesklon terminu ‘prekid vatre‘ u bilo kakvoj UN-ovoj akciji u vezi rata između Izraela i Hamasa, ali taj prijedlog rezolucije odražava jezik koji je predsjednik Joe Biden, po vlastitim riječima, koristio prošli tjedan u razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netantyahuom.

Prijedlog rezolucije također "tvrdi da bi u sadašnjim okolnostima velika kopnena ofenziva na Rafah rezultirala daljnjom štetom za civile i njihovim daljnjim raseljavanjem uključujući potencijalno u susjedne zemlje."

Izrael planira napasti Rafah na jugu Pojasa Gaze, gdje je više od milijun Palestinaca potražilo utočište, izazvavši zabrinutost međunarodne zajednice da bi to moglo jako pogoršati humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze.

Prijedlog rezolucije kaže da bi to "imalo ozbiljne implikacije za regionalni mir i sigurnost i prema tome naglašava da se ni pod kakvim okolnostima takva velika kopnena ofenziva ne bi smjela dogoditi."

Nije poznato kada će i hoće li prijedlog rezolucije biti dan na glasanje Vijeću sigurnosti.

SAD je tekst iznio nakon što je Alžir u subotu zatražio od Vijeća da u utorak glasa o njegovu prijedlogu rezolucije koji poziva na trenutačni humanitarni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa.

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield odmah je dala do znanja da će uložiti veto na taj tekst, smatrajući da bi mogao ugroziti "osjetljive pregovore" o oslobađanju talaca.

Rat u Pojasu Gaze počeo je 7. listopada prošle godine kada je Hamas napao južni Izrael ubivši 1200 ljudi i otevši 253 talaca. Izrael je na to odgovorio napadom na Pojas Gaze u kojem je do sada poginulo više od 28.000 Palestinaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:08