RASTE BROJ ZARAŽENIH

SAD prešao 50 milijuna slučajeva covida 19: Delta soj još uvijek dominira, ali pojavljuje se i omikron

Nakon približno dvomjesečnoga pada u broju zaraženih, u posljednja dva tjedna svakodnevno prijavljuju povećanje broja zaraženih

Testiranje na koronavirus u New Yorku

 Tayfun Coskun

Sjedinjene Države prešle su u nedjelju 50 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, dok delta varijanta virusa još dominira i prijeti Amerikancima, a novootkriveni omikron počinje se širiti.

Nakon približno dvomjesečnoga pada u broju zaraženih, Sjedinjene Države u posljednja dva tjedna svakodnevno prijavljuju povećanje broja zaraženih, koje uzrokuje vrlo zarazna delta varijanta.

Rast broja novozaraženih najveći je u hladnijim dijelovima SAD-a, uključujući Vermont, New Hampshire i Michigan.

U porastu je i broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida, kojih je za 20 posto više nakon Dana zahvalnosti, koji se obilježava potkraj studenoga.

Tijekom protekloga mjeseca broj umrlih povećao se za 4,6 posto te je ukupan broj preminulih od covida u SAD-u prešao 800 tisuća.

Gotovo polovica američkih država zabilježila je pojavu omikron varijante, no delta varijanta još je odgovorna za 99 posto sadašnjih slučajeva covida, rekla je direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walensky.

"Primijetimo li odjednom da je 10 posto novozaraženih zaraženo omikron varijantom i poveća li se taj broj sljedećega tjedna na 20 posto, to bi značilo da smo ušli u val zamjene varijanti, kakvom smo svjedočili kada je delta varijanta zamijenila alfu", rekao je profesor mikrobiologije i imunologije John Moore s medicinskog fakulteta Weill Cornell.

Analiza podataka kojima raspolaže Reuters pokazuje da je trebala gotovo godina dana da bi se doseglo prvih 25 milijuna slučajeva covida, a manje od godine, točnije 323 dana, trebala su da bi taj broj narastao s 25 na 50 milijuna.

Laboratorijska istraživanja objavljena ovoga tjedna pokazala su da će omikron varijanta koronavirusa oslabiti snagu Pfizerova i BioNTechova cjepiva u sprječavanju zaraze covidom 19 nakon dvije doze, iako bi treća doza mogla pojačati tu zaštitu.

Oko 14 posto ljudi u SAD-u sada je primilo booster dozu. Gotovo 10 milijuna njih dobilo je dodatnu dozu nakon Dana zahvalnosti, bojeći se omikron varijante.

Pfizer Inc i Merck razvili su lijekove za covid 19 koji liječe sve varijante. Cijepljenje bi i dalje moralo biti prioritet za Amerikance, ali lijek koji bi donio spas od hospitalizacije "mogao bi spašavati živote", rekao je američki ministar zdravstva Xavier Becerra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:50