NOVE SMJERNICE

SAD prilagodio rokove za cjenovni limit za rusku naftu, brodski prijevoznici nervozni

Plan ograničenja cijena ruske nafte trebao bi Moskvi onemogućiti da profitira od skoka cijena energenata zbog rata u Ukrajini

Ilustrativna fotografija

 Paul Martens/ANP/AFP

Mehanizam ograničenja cijena ruske nafte treba uzeti u obzir vrijeme potrebno tankerima utovarenima do 5. prosinca da je dopreme u odredišnu luku, pokazuju smjernice američkog ministarstva financija.

Plan ograničenja cijena ruske nafte trebao bi Moskvi onemogućiti da profitira od skoka cijena energenata zbog rata u Ukrajini, ali izazvao je nervozu među pružateljima usluga brodskog prijevoza koji žele znati konkretne odredbe kako bi izbjegli sankcije.

Nove smjernice Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog ministarstva financija odgovaraju na nekoliko ključnih pitanja, uključujući i kad će ograničenja stupiti na snagu i na koje će se tvrtke odnositi, ističe Reuters.

Smjernice ne navode konkretan cjenovni plafon, o kojem Sjedinjene Države još pregovaraju s partnerima u G7, EU-om i Australijom.

Propisi o ograničenju cijena neće se odnositi na brodove s naftom utovarenom do 5. prosinca koji će pristati u odredišnu luku do 19. siječnja, objavio je OFAC.

Time bi tankeri s naftom kupljenom do aktiviranja mehanizma 5. prosinca trebali dobiti vremena da stignu na često udaljena odredišta.

Od 5. prosinca sve će pošiljke morati poštivati cjenovni limit.

Osim toga, ograničenje cijene odnosi se samo na prvu prodaju "istovarene" nafte na odredištu izvan Rusije, odnosno na prvo mjesto na koje teret stiže na obalu. Nafta preprodana na kopnu nakon prve točke (ulaza) moći će se prodavati i po višoj cijeni.

Ako se nafta vrati na more neprerađena, ponovno će podlijegati cjenovnom limitu, stoji u smjernicama.

Ograničenje cijena neće se odnositi na naftu iz drugih zemalja koja prolazi kroz Rusiju ili se iz Rusije istovaruje, pojašnjavaju u OFAC-u, izdvajajući Kaspijski naftovodni konzorcij (CPC), koji transportira naftu cjevovodom iz Kazahstana do Crnog mora.

Američke kompanije i dalje ne smiju uvoziti rusku naftu, u skladu sa zabranom iz ožujka, ali mogu je prodavati, pod uvjetom da poštuju cjenovni limit.

U mehanizmu će, prema smjernicama, sudjelovati tvrtke povezane s pomorskim prijevozom ruske nafte, poput trgovaca, osiguravatelja, financijera, prijevoznika, tvrtki za registraciju brodova te pomoć pri izvozu i uvozu.

Izuzete će biti usluge medicinske evakuacije i ostale hitne usluge za članove posade te usluge njihovog zdravstvenog i putnog osiguranja, kao i inspekcija i peljarenje brodova, pokazuju smjernice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 23:36