DIV GUBI TRŽIŠTA

SAD protjeruje Huawei: Kina se služi njihovom opremom za špijunažu

 AP

Nakon što im je zbog straha od cyber špijunaže zabranjeno poslovanje u Australiji, kineski proizvođači telekomunikacijske opreme Huawei i ZTE sada su zbog sličnih optužbi pod istragom i u Kanadi i Britaniji.

Američki Kongres, pak, proglasio ih je sigurnosnom prijetnjom, no kompanije tvrde da je samo riječ o pokušajima uklanjanja konkurencije i sprečavanja ulaska kineskih tvrtki na američko tržište.

Riječ je o tvrtkama koje proizvode opremu za novu generaciju broadband mreža. ZTE posluje s nizozemskim telekomom KPN-om, a u Švedskoj radi na bežičnim mrežama velike brzine. Huawei, koji ima 140.000 zaposlenih, drugi je najveći proizvođač opreme za telekomunikacijske mreže u svijetu, odmah iza švedskog Ericssona, i drugi najveći kineski investitor u Europi, iza kompanije Geely koja je prije dvije godine kupila Volvo.

No, Ren Zhengfei, osnivač Huaweija, bivši je inženjer kineske vojske, a zapadne vlade strahuju da su dvije tvrtke mogle biti produžena ruka kineske vlade. Američki predsjednik Barack Obama lani je spriječio pokušaj Huaweija da kupi malu kalifornijsku kompjutorsku tvrtku 3Leaf Systems, i to zbog procjene da bi to moglo predstavljati opasnost za nacionalnu sigurnost. U ožujku je kongresni Odbor za obavještajne službe upozorio američke tvrtke da ne posluju s kineskom kompanijom zbog zabrinutosti da bi njihova oprema mogla poslužiti za cyber napad iz Kine, a isti je mjesec i iz istog razloga australska vlada zabranila Huaweiju da sudjeluje u natječaju za gradnju brze internetske mreže.

Ovaj su tjedan, nakon što je odbor američkog Kongresa službeno proglasio Huawei i ZTE sigurnosnom prijetnjom, i kanadski dužnosnici objavili da su skloni zabraniti Huaweiju da sudjeluje u gradnji sigurnog komunikacijskog sustava za vladu. U Britaniji je, pak, potvrđeno Huawei pod istragom Odbora za obavještajne službe i sigurnost britanskog parlamenta.

No Britanci i dalje surađuju s Huaweijem koji u idućih pet godina u tu zemlju planira uložiti dvije milijarde dolara te otvoriti 700 radnih mjesta. Tvrtka je, naime, još prije dvije godine uspostavila centar u Engleskoj u kojemu kineski inženjeri s ljudima iz britanske špijunske agencje GCHQ odobravaju koja se Huaweijeva oprema može koristiti u Britaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:09