ANKETA POKAZALA

SAD rascijepljen na dva bloka: Većina Amerikanca kao najveću prijetnju vidi svoje sugrađane

Čak 54% ispitanika reklo je kako smatra da su najveća prijetnja "američkom načinu života" - drugi Amerikanci
Nacionalna garda na Capitolu
 Samuel Corum/AFP

Unutrašnji neprijatelj, taj vječni imaginarni bauk totalitarnih režima, postao je najveća opasnost po američku demokraciju, ako je vjerovati većini građana Sjedinjenih Država. U najnovijoj anketi koju je proveo CBS, čak 54% Amerikanaca smatra da su najveća prijetnja “američkom načinu života” - drugi Amerikanci.

Na dalekom drugom mjestu su “ekonomski utjecaji”, za koje 20% ispitanih građana SAD smatra da su najveća opasnost, potom prirodne nepogode i virusi (17%), a tek na četvrtom mjestu su “strane prijetnje” (8%).

Ispitivanje je provedeno na uzorku od 2.166 osoba, tjedan dana nakon nereda u Kapitolu, a čak 51% ispitanika izjavilo je kako očekuju da će biti i još više političkog nasilja u državi. Čak 71% je reklo kako smatra da je demokracija u SAD-u ugrožena, a tek 29% da je “sigurna” ili “vrlo sigurna”.

Ipak, većina građana (58%) je optimistična po pitanju novoizabranog predsjednika Joea Bidena. Većina očekuje da će neke ključne stvari popraviti, ili da se barem neće pogoršati. Najviše građana (51%) očekuje da će se poboljšati situacija oko koronavirusa pod Bidenom, a mnogi očekuju i da će narasti ugled SAD-a u svijetu, da će se popraviti ekonomija, te da će se poboljšati odnosi među rasama.

Na pitanje koji bi trebao biti predsjednikov prvi prioritet, većina (47%) odgovara - koronavirus. Tek 21% smatra ekonomiju ključnom, 10% političke podjele, a 7% zdravstvo. No, na pitanje što će biti najveći izazov za Bidena, 42% odgovara “političke podjele”. Možda nisu najbitniji problem u ovom trenutku, ali se ipak čine kao najveći. Tek na drugom mjestu je pandemija koronavirusa, s 15%, potom ekonomija (14%) i odnosi među rasama (12%).

Anketa je pokazala i koliko je postala izražena netrpeljivost između pristaša dva najveća politička bloka u zemlji. Ukupno 63% Trumpovih glasača ima loše mišljenje o Bidenovim glasačima, dok čak 79% Bidenovih glasača ima loše mišljenje o Trumpovim.

No, slično kao i cijela država, podijeljena je i republikanska stranka, koja se počela dijeliti na pobornike Trumpa i one koji su protiv njega. Na pitanje republikancima što bi trebali činiti njihovi zastupnici u Kongresu, točno polovica je odgovorila da bi trebali surađivati s Bidenom, a druga polovica da bi mu se trebali suprotstavljati koliko god je moguće.

Više od polovice republikanaca (51%) reklo je kako neće smatrati Bidena legitimnim predsjednikom jednom kada položi prisegu, dok je 49% reklo kako će ga prihvatiti kao legitimnog.

Ipak, koliko god bili podijeljeni oko Trumpa, republikanski glasači većinom se protive opozivu uskoro bivšeg predsjednika. Samo 29% republikanskih glasača smatralo je da su njihovi zastupnici koji su glasali za opoziv “principijelni ljudi”, dok je 71% smatralo da su - “nelojalni”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:17