STIŽU BOLJA VREMENA?

SAD razmatra metodu malih koraka prema oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu

Washington bi prema toj opciji mogao Teheranu odobriti skromnije ekonomske ustupke od ublažavanja sankcija predviđenog sporazumom
Joe Biden
 Saul Loeb

Sjedinjene Države razmatraju niz prijedloga za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma, uključujući metodu malih koraka na obje strane kako bi se dobilo na vremenu, tvrde tri upućena izvora.

Metoda malih koraka mogla bi zakočiti pogoršanje odnosa nakon američkog napuštanja sporazuma 2018. godine, za mandata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, i zamrznuti iransko kršenje sporazuma bogaćenjem urana.

Washington bi prema toj opciji mogao Teheranu odobriti skromnije ekonomske ustupke od ublažavanja sankcija predviđenog sporazumom. Teheran bi zauvrat trebao prestati kršiti sporazum ili možda poništiti posljedice dosadašnjih poteza.

"Ozbiljno razmišljaju o tome", rekao je izvor upućen u američku analizu mogućih poteza, dodajući da su na stolu, između ostalog, puni povratak sporazumu iz 2015. i prijelazna faza, sačinjena od manjih ustupaka.

Drugi pak izvor objašnjava da bi se Bidenov kabinet mogao odlučiti za metodu malih koraka ako zaključi da bi pregovori o potpunom povratku sporazumu predugo trajali.

Izvori ističu da američki predsjednik Joe Biden još nije donio konačnu odluku. Njegova je pozicija i dalje da se Iran mora vratiti u sporazum prije SAD-a.

Tko će prvi?

Sporazumom Irana i šest velikih sila ograničeno je iransko bogaćenje urana kako bi se Teheranu otežao razvoj nuklearnog oružja, iako je Teheran uporno nijekao takve ambicije. SAD i druge zemlje trebali su pak ublažiti sankcije.

Trump je nakon povlačenja iz sporazuma ponovo uveo opsežne sankcije koje nanose veliku štetu iranskom gospodarstvu.

Teheran je uzvratio prekoračenjem ključnih limita iz sporazuma bogaćenjem urana do 20 posto. Iako je prekoračio sporazumom utvrđeni limit od 3,67 posto, bogaćenje je daleko od 90 posto, potrebnih za proizvodnju nuklearnog oružja.

Glavno je pitanje tko će povući prvi potez. Iran uvjetuje poštivanje sporazuma američkim ublažavanjem sankcija, a Washington inzistira da se Teheran prvo mora vratiti u sporazum.

Iranski ajatolah Ali Hamenei izjavio je u nedjelju da je "zaključna i definitivna" odluka Teherana da će ponovo početi poštivati odredbe sporazuma samo ako Washington ukine sankcije.

Američki predsjednik Joe Biden poručuje pak da neće ukinuti sankcije samo da bi potaknuo Iran da se vrati za pregovarački stol.

Washingtonu se ne žuri?

Washington bi mogao pronaći druge načine da ublaži iranske ekonomske nevolje, omogućujući Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da odobri kredit Teheranu, olakšavajući dostavu humanitarne pomoći ili prihvaćajući europsku ideju o kreditnoj liniji za Teheran.

MMF-ov zajam "definitivno bi mogao biti u igri", kaže za Reuters neimenovani zapadni diplomat, dodajući da bi i europska kreditna linija za Iran, koja bi zahtijevala prešutni pristanak SAD-a, bila "razumno i izvedivo rješenje".

Bijela kuća nije željela komentirati te opcije, povrh izjave glasnogovornice Jen Psaki da će se Washington vratiti u sporazum nakon što to učini Teheran. Na potezu je Teheran, naglasila je Psaki.

Nije jasno kada bi Bidenov kabinet mogao definirati svoju politiku prema sporazumu, napominje Reuters.

Mogli bi to napraviti do 21. veljače, kada bi Teheran prema zakonu trebao ukinuti opsežne ovlasti inspektorima UN-ove agencije za nuklearnu energiju i ogrančiti inspekcije na poznate nuklearne pogone.

Tri europska diplomata upozoravaju da bi prilika za privremeno rješenje mogla naglo iščeznuti uoči iranskih predsjedničkih izbora koji će biti održani u lipnju. Očekuje se pobjeda antiameričkog kandidata iz redova snaga sigurnosti.

"Situacija traži da se hitno nešto poduzme. Ako sada ne iskoristimo priliku, jako je teško zamisliti da ćemo prije jeseni početi pregovarati o suštini problema", rekao je jedan od njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 07:33